A NYOMDAGALÉRIA (Interaktív alkotóház) Vecsésen, a Vértesi Nándor utca 9. szám alatt nyitotta meg kapuját 2017. május 27–28-án az 5. Mesefesztiválra látogató gyerekek és felnőttek előtt.

 

A galériában több magánszemély által évtizedek alatt összegyűjtött régi nyomdai hagyományos és működőképes berendezések találhatók.

A Nyomdagaléria az 5. Mesefesztiválon a következő programmal szerepelt:

1. Vetítéssel egybekötött írás- és nyomtatástörténeti bemutató

2. Könyvjelző nyomtatása kézi sajtóval

3. Kifestőkönyv készítése

4. Cirkuszipóló-nyomtatás hozott pólóra

 

Mit lát a Nyomdagalériába látogató?

Ez a gyűjtemény egy igazi interaktív nyomdászattörténeti utazás a régmúlt világába, ahol a gépeken felügyelet mellett, a technológiát szakemberek által bemutatva adunk bepillantást e szép szakma történetébe. Aktív résztvevőként, akár egy-egy névjegykártya kézzel történő kiszedésével, majd kinyomtatásával különleges élményben lehet része a látogatóknak.

Az egyedülálló gyűjtemény az 1800-as évek végétől az 1970-es évek végéig mutatja be a nyomdászmesterség átfogó technológiai fázisait, a nyomdai betűöntéstől kezdve a magas- és litográfiai nyomtatáson át a könyvkötészetig (betűöntés, kézi szedés, nyomdai reprográfiai fényképezés, magasnyomó klisé-, illetve litográfiai nyomóforma-készítés, montírozás, magas- és mélynyomtatás, ezen belül rézkarc, réz-, fa- és linómetszet-nyomtatás, szortiment könyvkötés műveletei, présaranyozás).

A Nyomdagalériában olyan kézműves tevékenységgel találkoznak az érdeklődők, amelyet részleteiben már csak a művészek használnak alkotásaik előállítása során.

 

Hogyan közelíthető meg a Nyomdagaléria?

• A Nyugati pályaudvarról hétköznapokon fél óránként indul vonat Vecsés-Kertekalja megállóhelyre (minden óra 8 és 38 perckor, hétvégeken minden óra 38 perckor; a teljes áru menetjegy ára 465 Ft + kerékpárjegy 235 Ft). Utazási idő 30 perc! Az állomástól a Nyomdagaléria gyalogosan 10 perc alatt érhető el.

• Személygépkocsival Budapest belvárosából 30 perc alatt lehet kiérni a vecsési Nyomdagalériához.

További információk:

e-mailen: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonon: 1/331-1107

 

Kiegészítő információk