MÍTOSZROMBOLÁS

Az Ipress Center és a Garay Művészeti Stúdió rajzpályázata

A papírral kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, például hogy a papírfelhasználás károsítja a környezetet és pusztítja az erdőket. A tények azonban épp ennek az ellenkezőjére engednek következtetni [1]. Mindez, valamint az e-hulladék egyre növekvő mennyisége felveti a kérdést, vajon az elektronikus vagy a nyomtatott kommunikáció környezetbarátabb-e? A papír előnyei között említhető még, hogy papírról gyorsabban vagyunk képesek olvasni, mint monitorról, és a papírról olvasott szövegre egyúttal jobban is emlékszünk [2].

[1] Forrás: Two Sides Hungary – Papír és Print: Mítoszok és tények, 7. verzió, 2013. május

[2] Forrás: www.magyarnyomdasz.hu - Tények és számok a nyomda- és papíriparról / Intergraf


  


Az Ipress Center Veled Vagyunk programja keretében, a Garay Művészeti Stúdió szakmai közreműködésével október végén környezetvédelmi rajzpályázatot hirdetett váci és Vác környéki általános iskolák tanulói számára, akik november 20-ig készíthették el pályaműveiket. 

A rajzpályázat célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogyan járul hozzá a papír használata a környezet megóvásához, valamint miért lehet környezetbarátabb, mint a jelentős e-hulladékot termelő számítástechnikai eszközök alkalmazása. A pályázat arra is rá szeretne világítani, hogy milyen további értékek indokolják a papír létjogosultságát napjainkban is, beleértve például a nyomtatott könyvek olvasása által nyújtott élményt. A kiírók reményei szerint mindez elősegítheti a papírral kapcsolatos negatív mítoszok lerombolását, és valamelyest ellensúlyozza azt a köztudatban élő gondolkodásmódot, hogy ami papír alapú, az letűnt és elavult, és csak a digitális eszközöknek van jövőképe. 

A legjobb alkotások készítői értékes ajándékokban részesültek két kategóriában (alsó és felső tagozatosok). November 28. - december 5. között a közönség is szavazhatott az általa legjobbnak ítélt pályaművekre az Ipress Center Veled Vagyunk és a Garay Művészeti Stúdió Facebook oldalán. A legjobb alkotásokat a közönség a váci K16 Kortárs Galériában (Vác, Káptalan u. 16.) is megtekintheti, december 10-19-ig 17-19 óra között, vagy előzetes bejelentkezés esetén eltérő időpontban is.  

Az ünnepélyes díjátadással egybekötött eredményhirdetésre 2014. december 9-énkerült sor Vácott, a Március 15. téren (Barlang Terasz), ahol a díjazottak egy időkapszulát is elhelyeztek pályaműveikkel, valamint a zsűritagok jövőnek címzett gondolataival. Az eredményhirdetéssel egy időben indult a legjobb pályaművek kivetítése a Március 15. téren, amely ezen kívül még december 12-13-án és 19-20-án esténként, 18-21 óra között lesz majd látható. 

A rajzpályázat hátterét adó Ipress Center Veled Vagyunk programról: 

Az Ipress Center Veled Vagyunk elnevezésű, több területet átfogó társadalmi felelősségvállalási programjának célja többek között, hogy a szűkebb és tágabb környezetet a helyi közösség segítségével mindenki számára jobbá tegye, különösen ideértve a felnövekvő új generációkat. A váci nyomdaipari központ CSR tevékenysége kapcsán tavaly augusztusban a város vezetésével konzultálva 1.000.000 Ft adományt juttatott a váci Újhegyi úti óvodának, továbbá több üzleti partnerének részvételével 50 rászoruló család, és több mint 80 gyermek karácsonyát tették színesebbé. 

Az Ipress Center a Veled Vagyunk program keretében 2013 őszén pályázatot írt ki, amelynek célja az általános iskolák bevonása volt a váciak mindennapi életébe, illetve a helyiek megszólítása. A pályázatot, és az I. helyért járó szabadon felhasználható 1.000.000 Ft-ot 2014-ben a karitatív tevékenységeket felölelő és az egészséges életmódot is népszerűsítő, „Mozdulj rá!” című programsorozatával a Váci Radnóti Miklós Általános Iskola nyerte meg.

 Az Ipress Center munkavállalóira és gyermekeikre is odafigyel: Babaprogramjával anyagi és erkölcsi támogatással segíti minél több csöppség világra jöttét. A nyomdaipari központ továbbá névadó szponzora az NB I-ben játszó Váci Női Kézilabda Sportegyesületnek, amely során kiemelt szerepet szán az utánpótlás-nevelésnek, és a sport példamutató, nevelő hatásának. 

 

Kiegészítő információk