Új alapokra helyezi a hazai könyvnyomtatást a Stanctechnik és a Xerox együttműködése

Egyre optimistább a nyomdaipari szektor Magyarországon. A több mint kétszáz hazai nyomda véleményét összesítő, legfrissebb GKI felmérés szerint a nyomatszám vonatkozásában a következő egy évben 15-30 százalékos bővülésben bíznak az iparági szakemberek. Ennél is derűlátóbbak öt esztendőt előre tekintve. A mai mennyiséghez képest 2020-ra 30-50 százalékos nyomatszám emelkedést várnak. Viszont azzal is számolnak, hogy ez a fellendülés nem jár együtt azonnal bevétel gyarapodással. A magyar nyomdáknak fel kell arra készülniük, hogy több lesz a kisebb megrendelés, ami a jövőben más kiszolgálást igényel tőlük. Emiatt érdemes optimalizálniuk a működésüket, a technológiájukat és a kereskedelmi modelljüket.


 

A GKI kutatásából kiderül, hogy a nyomdák által alkalmazott technológia meghatározza, hogy mely szempontokra figyelnek az eszközbeszerzés során. A tisztán digitális nyomdáknak a nyomatminőség a legfontosabb, amelyet a beszerzési ár és az üzemeltetési költség követ. A csak ofszet nyomógépeket üzemeltető nyomdák számára az üzemeltetési költség mértéke a leglényegesebb, amelyet a szervizköltség és a nyomatminőség egészít ki. Azon nyomdák számára, amelyek mindkét technológiát használják, az üzemeltetési és szervizköltség mellett a felbontás a legfőbb kritérium.

Az újpesti Stanctechnik Kft.-nek is ezeket a tényezőket kellett mérlegelnie, amikor legutóbbi, uniós forrásból finanszírozott fejlesztési programját megvalósította. Arra szánták el magukat, hogy egyedi technológia létrehozásával, az ehhez kapcsolódó gépsor beállításával alkalmassá teszik a vállalkozást a kispéldányszámú könyvek előállítására és értékesítésére.

A beruházás részeként a Stanctechnik új nyomdagépet állított üzembe. Választásuk az automatizálást új szintre helyező, akár 150 A4 ív/perc sebességgel működő és a maximális, 364×660 milliméteres lapméretet kezelő Xerox® iGen™ 150 Pressre esett. Elsősorban azért, mert ez a gép - kiemelkedve a nyomdaipari átlagból - 7/24-ben terhelhető 85-90 százalékos rendelkezésre állás mellett. Szintén sokat nyomott a latba a döntés meghozatalakor az, hogy ez a berendezés alkalmas a B3-asnál nagyobb méretű nyomatok elkészítésére, így B5-ös méretű könyvek gazdaságos előállítására.

„A terhelhetőség, a sebesség és a bővített B3 azok a tényezők, amelyek elősegítik, hogy a 4+4 könyveknél rövid határidő betartása mellett az ofszet eljárással is versenyképesek legyünk a piacon, akár a 600 példányos tartományban is.” - hangsúlyozta a Xerox® iGen™ 150 Press előnyeit Hermann Nikolett, a Stanctechnik digitális üzletágigazgatója. Hozzátette, ennél a gépnél jelentősen kitolták az ofszet és a digitális nyomtatás gyártási költségeinek inflexiós pontját, ami a berendezés kedvező üzemeltetési költségeinek köszönhető.

Ugyanakkor ez az eszköz nem csupán könyvek előállítására alkalmas. Az iGen 150-nel a felbontásának és a matt száraztintának köszönhetően fotókönyv is készíthető ofszetszerű minőségben, illetve fülesborító a B3-asnál nagyobb mérete miatt. Másik fontos applikációja a csomagolástechnika. Ezzel a funkcióval akár 640 mikron vastagságú kartonra is lehet nyomtatni, amivel lehetővé válik a perszonalizált csomagoló anyagok elkészítése.

A Xerox® iGen™ 150 technológiája, munkafolyamata magas minőséget, nagy hatékonyságot nyújt a felhasználóknak. A berendezés 2400x2400 dpi felbontással rendelkezik. Automatikus belső színellenőrző- és javító rendszerrel működik a gép, amellyel a színeket a termelés folyamán is stabilan tartja. A beépített spektrofotométerrel gyorsabban lehet kalibrálni és kimeneti profilokat létrehozni - PANTON színhűség biztosításával – amelyekkel időt megtakarítva és termelékenységet növelve szolgálhatják ki a megrendelők igényeit.
A Xerox nyomdagépe a papírfelhasználás tekintetében is egyedülálló. Kezeletlen, texturált, speciális másolóanyagok, újrahasznosított, perforált papírok, regiszterek, fóliák, különféle címkék, szintetikus anyagok, DocuCard®, Never Tear, DuraPaper®, UltraMagnet, DocuMagnet médiák megnyomására is alkalmas. Költséghatékonyan, gazdaságosan, gyorsan, kiemelkedő minőségben színes, kispéldányszámú, perszonalizált könyvek, kézikönyvek, marketinganyagok, DM levelek, fényképészeti kiadványok, tranzakciós reklámanyagok, illetve a már említett egyedi csomagolóipari termékek egyaránt előállíthatóak vele.

További információk a www.stanctechnik.hu/ és a
www.xerox.hu oldalakon.

Kiegészítő információk