Nyomdagaléria nyílik Vecsésen

A NYOMDAGALÉRIA (Interaktív alkotóház) Vecsésen, a Vértesi Nándor utca 9. szám alatt nyitja meg kapuját 2017. május 27–28-án (hétvégén) az 5. Mesefesztiválra látogató gyerekek és felnőttek előtt.

A galériában a Nyomdamúzeum Egyesület és több magánszemély által évtizedek alatt összegyűjtött régi nyomdai hagyományos és működőképes berendezések találhatók.

 

A Nyomdagaléria programjai az 5. Mesefesztiválon ( mindkét napon nyitva 10-19 óráig):

1. Vetítéssel egybekötött írás- és nyomtatástörténeti bemutató
2. Levelezőlap nyomtatása kézi sajtóval
3. Kifestőkönyv készítése
4. Cirkuszipóló-nyomtatás hozott pólóra


Mit lát a Nyomdagalériába látogató?

Ez a gyűjtemény egy igazi interaktív nyomdászattörténeti utazás a régmúlt világába, ahol a gépeken felügyelet mellett, a technológiát szakemberek által bemutatva adunk bepillantást e szép szakma történetébe. Aktív résztvevőként, akár egy-egy névjegykártya kézzel történő kiszedésével, majd kinyomtatásával különleges élményben lehet része a látogatóknak.

A Nyomdamúzeum Egyesület egyedülálló gyűjteménye az 1800-as évek végétől az 1970-es évek végéig mutatja be a nyomdászmesterség átfogó technológiai fázisait, a nyomdai betűöntéstől kezdve a magas- és litográfiai nyomtatáson át a könyvkötészetig (betűöntés, kézi szedés, nyomdai reprográfiai fényképezés, magasnyomó klisé-, illetve litográfiai nyomóforma-készítés, montírozás, magas- és mélynyomtatás, ezen belül rézkarc, réz-, fa- és linómetszet-nyomtatás, szortiment könyvkötés műveletei, présaranyozás).

A Nyomdagalériában olyan kézműves tevékenységgel találkoznak az érdeklődők, amelyet részleteiben már csak a művészek használnak alkotásaik előállítása során.

 

             

                   

Hogyan közelíthető meg a Nyomdagaléria?

A Nyugati pályaudvarról hétköznapokon fél óránként indul vonat Vecsés-Kertekalja megállóhelyre (minden óra 8 és 38 perckor, hétvégeken minden óra 38 perckor; a teljes áru menetjegy ára 465 Ft + kerékpárjegy 235 Ft). Utazási idő 30 perc! Az állomástól a Nyomdagaléria gyalogosan 10 perc alatt érhető el.
Személygépkocsival Budapest belvárosából 30 perc alatt lehet kiérni a vecsési Nyomdagalériához.

Kiegészítő információk