A LIDLOC FORRADALOM (Metsä Board az új papírpohár innováció)

Nem csak az út közben elfogyasztott italok egyre nagyobb divatja miatt, hanem az általános fogyasztás-növekedés miatt is egyre fontosabb, hogy forráskímélő megoldásokat találjunk ki, megújuló nyersanyagokat használjunk fel, miközben növeljük a felhasználói komfortot. Ezek a gondolatok ösztönözték arra a Metsä Board tervezőcsapatát, hogy változtasson a papírpoharak hagyományos kialakításán. Munkájuk eredménye egy teljesen új megoldás: a Lidloc.


 A LIDLOC FORRADALMI ÚJDONSÁGA az, hogy a záró fedele a papírpohár szerkezeti részévé vált, így feleslegessé tette a külön műanyag lezárótAz új hajtogatott fedél egyszerű, gyors és biztonságos, használata kényelmesebb, mint az általa kiváltott műanyag fedélé. Példának okáért, az integrált fedél nem esik le, így az ital nem loccsan ki. 

A leglényegesebb változás azonban a Lidloc hozzájárulása a karbonlábnyom csökkentéséhez, ami saját anyagmennyiség-analízis szerint több mint 50%-kal kevesebb, mint a hagyományos „on the go” poharaké.
Ebben az LCA (Life Cycle Assessment) számításban1 a kereskedelmi adatbankból (GaBi) származó anyag-adathalmazt vetették össze a Metsä Board-on belül a kész poharak tömegében található egyes anyagok részarányával. Ebben az esetben a poharak zárórészéhez felhasznált anyag karton és polietilén (PE), a hagyományos poharak fedele polisztirol.
A Lidloc a márkaépítésben is előnyös. Mivel a teljes konstrukció kartonból van, a fedél külső felére is nyomtatni lehet, ami lehetőséget nyújt reklámok és személyre szabott üzenetek elhelyezésre, de további előnyöket is rejt! A hagyományos poharaknál a műanyag fedélen látható márkalogó a felhelyezés pozíciójától függően különböző irányba mutathat. A Lidloc esetében a pohárra nyomtatott logó mindig kifelé mutat, ezért a márka jobban látható.
A Lidloc-hoz hasonló innovációkhoz az adja a késztetést, hogy olyan megoldásokat keresünk, amelyeknél friss rostokból készült termékekkel helyettesíthetjük a műanyagokat, mondja Cyril Drouet, a Metsä Board dizájn és innovációs igazgatója.
„A mindnyájunk által ismert mai papírpohár, a keletkezése óta nem változott. Azért vezettük be ezt az innovációt – amivel teljesen megváltoztatjuk a papírpoharak kialakítását – , hogy javítsuk a fogyasztók komfortérzetét, és előnyben részesítsük a megújítható rostalapú anyagok alkalmazását. Úgy látjuk, van még mit tenni ezen a területen.”

AZ INNOVÁCIÓS FOLYAMATOK ERŐSÍTÉSE
A tervezőcsapat a végső dizájn kialakítása során több prototípus-koncepciót is kidolgozott: ezek közül az egyik lehetőség a műanyag fedél kartonból történő helyettesítése volt, ami viszont nem nyújtott elegendő védelmet a pohár tartalmának kiloccsanása ellen.
A legjobb koncepció, a Lidloc behajtható fedele: azon túl, hogy megfelel az elvárásoknak, olyan kiegészítő tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek döntően megváltoztatják a termék vonzerejét, magyarázza Alan Li strukturális dizájner.
Amikor az ügyfelek először látják Lidloc-ot, természetesen azt gondolhatják, hogy a lezárható fedél miatt nagyobb az anyagfelhasználás, de ez nem igaz. A teljes anyagmennyiség alapjában véve nagyon hasonló a normál papírpoharakhoz, mivel ehhez könnyebb kartontípust használhatunk.
Egy ilyen teljesen új koncepció kidolgozásánál nagy kihívást jelent az, hogy a gyártás is egyszerű legyen. A csapat a kezdetektől ezen fáradozott. Timo Kallio, a műszaki szakértői szolgálat igazgatója, aki a Lidloc gyártását irányította és koordinálta az egyes résztvevőket, megosztja az olyan radikális innovációk létrehozásának folyamataiban szerzett tapasztalatait, mint a Lidloc. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a Lidloc-ot a legtöbb papírpohár-gyártó gépen elő lehet állítani, csak oda kell figyelni egy-két apróságra.
„Fontos művelet a pohártest kistancolása”, hívja fel a figyelmet, „a funkcionalitás eléréséhez gondoskodni kell a gyártás pontosságáról.” Előnyösebb olyan pohárformázó gépeket használni, amelyek a poharakat a szerszámról nem mechanikus karokkal, hanem levegővel távolítják el, mivel az előbbiek károsíthatják a kényes konstrukciót. Figyelemre méltóak a Lidloc fenntarthatósági előnyei! A műanyag fedél nélkül lényegesen könnyebb újra feldolgozni, és ahogy Kallio rámutat, javul a konstrukció általános merevsége, ami lehetővé teszi a karton tömegének csökkentését. Becslések szerint az új poharak 20%-kal könnyebbek, mint a hagyományos poharak, ami természetesen az egész értékláncra hatással van.

Forrás: Metsä Board Sommerausgabe 2018
Szöveg: Ian Fenton,
Fotó: Metsä Board
Fordította: LUPE Magazin


1) A karbonlábnyom vizsgálatot nem az ISO/TS 14067 alapján végezték el, mivel néhány életciklus-fázis, mint például az anyagoknak a feldolgozó üzemekbe történő szállítása, az energia átalakulása, a nyomdafestékek és a hasznos élettartam végét kísérő fázisok kimaradtak. Ebben a tanulmányban a karton- és a műanyaggyártás volt a fő szempont.

 

Kiegészítő információk