A MOME Európa Top 100 design iskolája között

 

 

 

 A világ egyik legelismertebb építészeti és design magazinja, a Domus decemberi száma mellékleteként megjelent, Európa 100 legjobb építészeti és design iskoláját bemutató kiadványában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) egyetlen hazai intézményként jelent meg.


A Domus magazin „Europe’s Top 100 Schools of Architecture and Design 2013” című különszámában az európai intézményeket pedagógiai identitásuk, képzési fókuszuk, sajátos oktatási környezetük, illetve a kiemelkedő hallgatói/oktatói munka és hálózatrendszerük kiterjedtsége alapján vizsgálták. 

A formatervezés (Product Design) kategóriában külön is kiemelt MOME bemutatásában a szerkesztők hangsúlyozták, az egyetem egyik legnagyobb vonzereje, hogy a kortárs módszereket a hagyományos kézműves technikákkal ötvöző, a rajzolásra nagy hangsúlyt helyező képzésével azon készségeket fejleszti a diákokban, melyek alapvető fontosságúak a későbbi munkavállalás, illetve a más intézményekben való továbbtanulás során. A kiadvány megfogalmazása szerint „a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egy átfogó, az elmélet, a gyakorlat és technikai készségek fejlesztésének egyensúlyán alapuló design intézmény”. 

A hallgatókkal és a különböző iskolák/intézmények képviselőivel készített interjúkon, valamint iskolai/intézményi web site-okon alapuló válogatás a MOME kapcsán kiemeli még a színes egyetemi életet, melynek alapja a minden szükséges szolgáltatást egy helyen kínáló campus, ahol a diákok szoros együttműködésen alapuló közösségben élhetnek, dolgozhatnak, alkothatnak. A leírásban hangsúlyozzák még a különböző vállalatokkal (Mercedes-Benz, Electrolux, Philips, Braun) való együttműködés fontosságát, valamint a különböző pályázatokon (Braun Prize) és a Design Hét Budapesten való részvételt, illetve a világhírnévnek örvendő designerek jelenlétét, akiknek sorában az elmúlt években Peter Zumthor, Karim Rashid, vagy Marcel Wanders is járt és előadást, konzultációt tartott az egyetemen. 

„Az elismerés annak a több mint 6 éve tartó koncepciózus munkának az eredménye, amely során a szellemi műhelyként is működő egyetem újradefiniálta szakmai küldetését, átalakította szervezeti és képzési struktúráját, meghonosította az integratív szemléletet.” mondta Kopek Gábor, a MOME rektora. „A tudatos építkezés következményeként a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a magyar és európai design és művészeti szcéna legfontosabb intézményei közé emelkedett, nemzetközi szinten képes megjeleníteni a haza kreativitást, tud együttműködni a kreatív ipar kiemelkedő külföldi szereplőivel.” 

További információ: www.mome.hu 

Domus magazin: http://www.domusweb.it/en/news/domus-964-in-newsstands-now/

 

Kiegészítő információk