Növekedett a csomagolás hasznosítás Magyarországon

A nemrég közzétett statisztikai adatok szerint – 2011-ben is növekedett a csomagolási eredetű hulladékok hasznosítási aránya Magyarországon – áll az Eurostat nemrégiben nyilvánosságra hozott adatai között. A kibocsátott csomagolás 62,9 százalékát hasznosították, ebből mintegy 59,3 százalékot tett ki az anyagában történő hasznosítás, ami közel 8 százalékos növekedést jelent a 2010-es eredményhez képest. 

Az Eurostat 27 tagország hivatalos csomagolás hasznosítási adatait közölte, amelyből kiderül, hazánk az EU átlag közelében teljesített 2011-ben. Az anyagában történő hasznosítás, valamint az üveg hasznosítás terén számottevő növekedést mutatnak az adatok, a papír és a fém hasznosítás esetében stagnálás, ugyanakkor magas hasznosítási arány figyelhető meg. 

A forgalomba hozott csomagolás összesen 62,9 százaléka került hasznosításra, amelyből 59,3 százalék volt az anyagában hasznosítás. Utóbbi csupán néhány százalékkal marad el az EU átlag 63,6 százaléktól.

Az üveghasznosítás 34,6-ról 41,2 százalékra, míg a műanyag-hasznosítás egy százalékponttal, 37,3 százalékra nőtt az előző év adataihoz képest. A hazánkban nagy hagyományokkal bíró papírhasznosítás aránya 94, míg a fémé 83,5 százalék volt.

Hosszabb idősíkot tekintve kitűnik, hogy dinamikus fejlődés mutatkozott a hasznosítási arányok alakulásában: a 2004-es 43,3 százalékról 2011-re 59,3 százalékra nőtt az anyagában hasznosítás, és különösen figyelemre méltó, hogy az üveg hasznosítási aránya 15-ről 42,2, míg a műanyagé 14-ről 37,3 százalékra emelkedett hét év alatt. 

A fenti adatok jelzik, hogy a csomagolóipar által életre hívott, és 2003-2011 között működő gyártói felelősségi rendszer képes volt folyamatosan növelni a hasznosítási arányokat, és elérni az EU csomagolás és csomagolási hulladék irányelvében megfogalmazott célkitűzéseket. 

Eurostat adatok részletesen: 

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/graph.do?tab=graph&plugin=1&pcode=ten00063&language=en&toolbox=data 

A magyar csomagolóipar utolsó egész éves statisztikai adatai szerint 2012-ben az ipar és ezen belül a feldolgozó ipar átlagánál is jobb eredmény ért el. A KSH adatai szerint a hazai csomagolóipar teljesítménye az elmúlt évben 482 milliárd forint forgalom mellett 855 ezer tonna volt. Az értékben mért adatok csekély növekedést, míg a volumenadatok szinten tartást mutatnak. Örvendetes, hogy valamennyi vezető csomagolóanyag, így a papír, a műanyag, a fém, az üveg és a fa exportja értékben növekedett tavaly.

 

További felvilágosítás: 

Nagy Miklós főtitkár

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség

 


Kiegészítő információk