Vándornyomdászok Magyarországon a 16. században

Persovits József:

Vándornyomdászok Magyarországon a 16. században


Kiadó: Optima Téka Kiadó
Sorozat: Nyomdász könyvtár
Terjedelem: 116 oldal
Méret: 180 × 190 mm
Kötészet: puhatáblás, kartonált borító
Ára: 1950 Ft

 

 A könyv az Írók Boltjában (1061 Budapest, Andrássy út 45.), a Libri könyvesbolthálózatában, a PNYME titkárságán (1135 Budapest, Tahi út 53–59.), a Nyomdászszakszervezetnél (1068 Budapest, Benczúr utca 37.), valamint a LUPE Magazin szerkesztőségében (1051 Budapest, Hercegprímás utca 10.) kapható.


 „A könyv a hitújítás egyik legfőbb fegyvere: anyanyelvű könyvek terjesztik a népek közt a reformáció tanításait.” (Keresztury Dezső)

Újabb kötettel gyarapodott nyomdász szakirodalmunk, az Optima Téka Kiadó Nyomdász könyvtár-sorozatának ötödik darabjával. A sorozatban eddig megjelent nagynevű elődök, Misztótfalusi Kis Miklós, Heltai Gáspár, a magyar betűművészek hosszú sora, majd a Kner-dinasztia után most a 16. századi vándortipográfusok küzdelmes életútjának és munkásságának áttekintésére vállalkozik a szerző.

A kötetben szereplő öt mester: Huszár Gál, Raphael Hoffhalter és fia, Rudolf, Bornemisza Péter és Mantskovit(s) Bálint munkásságán keresztül ismerhetjük meg vándorlásaikat. Ők a reformáció nyomdászai.


A sorok között felfedezhetjük, mi motiválja küldetésüket, haza- és szakmaszeretetüket, ami miatt mérföldek százait hagyják maguk mögött poggyászaikkal útra kelve, ahová csak a legfontosabb eszközeiket viszik magukkal. Nemcsak „egyetemes tipográfusi képzettségű érdekes kultúrharcosok”, hanem több nyelven beszélő nyomdászok, mindezen felül pedig sok mindenhez értő mesterek is egy személyben. Betűt öntenek, szednek, nyomtatnak, a legvégén még a kinyomtatott könyveiket is bekötik, és próbálják piacozva eladni. Jól forgatják a tollat, prédikálnak, rajzolnak, ha kell, még egy-egy fametszet dúcát is kivésik, amit beépítenek az ólombetűik közé. Vándorlásaik, nyomdásztevékenységük azonban nem veszélytelen, nem egyszer életüket kockáztatják, vagy a már felépített alkalmi műhelyt azonnal bontani kell, és gyorsan továbbállni. Rendkívül óvatosan kell navigálniuk rendek, fejedelmek, vajdák, gubernátorok, útonálló martalócok, birtokok között, amíg eljutnak az ország egyik végéből a másikba.


A typotheta szerző, Persovits József is „vándor”. Eredeti szakmája betűszedő, tanulmányai során nyomdamérnök végzettséget szerez. Azután képletesen szólva kezébe véve a vándorbotot, először a Zrínyi, majd a Révai Nyomdában dolgozik, közben elvégzi a MÚOSZ újságíró iskoláját, és újságíróvá is avanzsál. Szakmaszeretete, elkötelezettsége a magyar nyomdászattörténet, az irodalom és szakirodalom művelése iránt régi keletű, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy évekig a nyomdaipar központi lapjának, a Typographiának a főszerkesztője, de a Kráter kiadós múltját is említhetjük. Megszámlálhatatlanul sok cikk szerzője, írásaival ma is rendszeresen találkozhatunk a szaksajtóban. Mellesleg még kilenc könyvet is írt. A mostani, a tizedik, tovább gyarapítja műveinek sorát. A képzeletbeli tortán pedig tíz gyertya adja a fényt.


E szép kivitelű kiadványt ajánlom minden szakmabelinek és könyvet szerető olvasónak.

Vémi József

Kiegészítő információk