Könyvbe zárt csodák

 

Zsolnay Kulturális Negyed 

Kiadó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap
Szerkesztő: Cseri László
Méret: 230 x 270 mm
Terjedelem: 200 oldal
Kötészet: Keménytáblás vászonkötés,
színes védőborítóval
Ára: 3500 Ft

 

Egyedülálló kiadvány jelent meg a Zsolnay Kulturális Negyedről a  Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. gondozásában. A gazdagon illusztrált könyv bemutatja a Negyed területén lévő épületek történetét az 1800-as évektől napjainkig. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészült könyv megvásárolható a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Infopontjain.


 Az ezer példányban megjelent kötetből megismerhetők a Zsolnay Negyed Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósított felújításának előzményei, az öthektáros területen található épületek egykori és jelenlegi funkciói, a kert, a Zsolnay Mauzóleum, továbbá a Zsolnay család neves alakjairól is található benne egy rövid összefoglaló. Jól látható az a lenyűgöző átalakulás, ahogyan a Zsolnay gyár lepusztult területének revitalizációjával egy olyan minőségi kulturális tér jött létre, amely nemcsak a pécsieknek, de a turisták ezreinek is örömöt okoz.

- A kulturális örökség védelme, értékeink ápolása és bemutatása kiemelt feladatunk, ezért nagy öröm, hogy immár könyv formájában is kezünkben tarthatjuk a Zsolnay Negyed esszenciáját – mondta Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője. Hozzátette: az „ilyen volt, ilyen lett” tematika különösen szerencsés, hiszen hatalmas változáson ment keresztül a terület.

A könyvben közel 150 kép kapott helyet, köztük archív fotók, régi képeslapok, tervrajzok is szerepelnek. Az átalakulást jól szemléltetik Kismányoky Károly fotói, melyek a felújítás előtti állapotot örökítették meg és a kötet szerkesztője, Cseri László képei, melyek a Negyed jelenlegi megjelenését tükrözik. A könyv megírásában a szerkesztőn túl részt vett Halász Kinga és Komor István, a grafikai terv Sándor Zsolt munkája.

Kiegészítő információk