Persovits József: A könyvnyomtatás mestere – Gutenberg jubileumi emlékkönyv

Az Optima Téka Kiadó Nyomdász könyvtár sorozatának hetedik kötetét tartják a kezünkben, amely a nyomdászat zseniális feltalálójának, Johannes Gutenberg halálának 550. évfordulója alkalmából jelent meg.

 

 

 


 A sorozat eddigi kötetei a „fekete művészet“, a betűs világ legkiemelkedőbb hazai képviselőiről, azok életéről szóltak, bemutatva munkásságukat alkotásaik, nyomtatványaik tükrében.

Jelen kötet is a nyomdászat világába kalauzol. A mozgatható ólombetű és a könyvnyomtatás mesterségének első és halhatatlan képviselőjével, a küzdelmes sorsú Johannes Gutenberggel ismerkedhetünk meg közelebbről. Gutenberg nevét minden kultúrkörben mozgó ember ismeri. A nyomdászok nagymesterüknek, a könyvnyomtatás feltalálójának munkásságát évszázadok óta különös tiszteletben tartják, emlékét folyamatosan ápolják. Bár életének sok mozzanata a mai napig homályos, a szakmai érdeklődők számára azonban több mint 575 éve éve fennmaradt. Még születésének dátumát sem tudjuk pontosan - a kutatók az 1395-1400 közötti évekre datálják -, de néhány év mitsem jelent a viharos középkor ezen időszakában, a hátrahagyott nyomatok és egy csodálatos szakma születése, ami elősegítette a világban bekövetkezett hihetetlen kulturális robbanást, annak következményei a lényegesek. Szakmai igényességgel kivitelezett munkái ma már féltett ritkaságok a bizonyítékok, amelyek ott láthatók a múzeumok üvegvitrinjeiben és a nemzeti könyvtárak polcain.
Gutenberg nevéhez kapcsolódó János-ünnepélyt hazánkban először 1860 júniusában tartottak a pesti nyomdászok. Azóta évente megrendezi a szakma, a nyomdászok szakszervezete az ünnepélyt. A szerző újdonságként betekint és dokumentálja a hazai János-ünnepélyekre készült plakátokon, nyomtatványokon keresztül a jeles nyomdászünnep hangulatát.
Van tehát mit ünnepelni – írók, könyvkiadók, nyomdászok, könyvkészítők, könyvtárosok, betűkkel foglalkozó tipográfusok, tervezők, s mindazok – akiknek fantáziáját megragadta a betűk ezerarcú csodás, és egyre növekvő világa.
Ajánlom mindenkinek ezt a szakmai igényességgel megírt, illusztrációkban gazdag, kivitelezésében is szép kiadványt.


Kiadó: Optima Téka Kiadó
Nyomdász könyvtár sorozat
Ára: 1950 Ft
Kapható: Írók Boltja (Bp. VI., Andrássy út 45.), a Líra könyvesboltokban, a Líra és Lant könyves-hálózatban, a PNYME (Bp. XIII., Tahi út 53-59.) és a Nyomdászszakszervezet (VI., Benczúr u. 37.) titkárságán.

 

Kiegészítő információk