Az ólombetűtől a digitális világig

Persovits József: Magyar betűművészek

Az ólombetűtől a digitális világig

Kiadó: Optima Téka Kiadó

Nyomdász könyvtár-sorozat

Terjedelem: 136 oldal

Méret: 180 ×190 mm

Kötészet: puhatáblás, kartonált borító

Ára:1900 Ft


Szakirodalmunk újabb hiánypótló kiadvánnyal gyarapodott. Az Optima Téka Kiadó Nyomdász könyvtár-sorozatának harmadik köteteként 2013 tavaszán jelent meg Persovits József: Magyar betűművészek című könyve, amelynek sikeres bemutatóját május 7-én tartották a MÚOSZ Sajtóházában. Az Océ 2012. évi digitális könyvnyomtatási pályázatán a kiadvány megosztott második helyezést ért el. A díjkiosztó ünnepség május 22-én volt. 

A mű alcíme – Az ólombetűtől a digitális világig – már önmagábanjelzi, hogy a szerző komoly feladatra vállalkozott, amikor öt évszázad magyar vonatkozású betűalkotó művészeit és betűalkotásaikat egy kötetbe gyűjtötte. A huszonhét betűalkotó munkáin keresztül bepillanthatunk nyomdászati betűkultúránk régmúltjába, fejlődési folyamatába és hazai nyomdai vonatkozásaiba. Illusztrációkban gazdag kiadványról van szó, amely vizuálisan is segíti a tájékozódást, a befogadást, a művészek és alkotásaik megismerését, akár 16., akár 21. századi betűalkotóról van szó.

Gondolatok az Előszóból: „Kötetünk a magyar betűtervezőket mutatja be, akikről csak kevesen tudnak, sőt, akiknek munkája gyakran név nélkül maradt, vagy mint Tótfalusi Kis Miklós példája mutatja, sokáig lappangott. Különösen érdekes és aktuális része e könyvnek napjaink betűkultúrája, amely ráébreszt minket, hányan s milyen sokféle stílus és karakter, típus és hangulat szerint terveznek betűket idehaza. Bemutatásuk talán segíti, hogy a Magyar Betű Társaság és a hazai tervezőgrafika is ismertebbé váljon, hiszen alig van olyan pillanata életünknek, hogy papíron, képernyőn vagy a városban ne kerülne valamilyen nyomtatott információ, mozgó tipográfia vagy utcaképi felirat a szemünk elé. Eszembe jut Kner Imre elszánt korteskedése és sikere a jó tipográfiáért, Reiner Imre nemzetközi elismertsége, Gábor Pál napjainkig élő emblematikus munkáival, a Nagy Zoltán képviselte betűtervezői oeuvre, Virágvölgyi Péter az írásoktatás hitével és Zigány Edit, nagy betűtervezők halk szavú tanítványa. A bemutatás legizgalmasabb része azonban itt következik. Bízom abban, hogy öröm lesz mindannyiunknak!” (Maczó Péter)

A könyv kapható: az Írók Boltjában (1061 Budapest, Andrássy út 45.), a Ráday Könyvesházban (1092 Budapest, Ráday utca 27.), a Huszár Gál Könyvesboltban (1052 Budapest, Deák tér 4.), a Libri Könyvesbolt-hálózatában, a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesületnél (1135 Budapest, Tahi út 53–59.), valamint a LUPE Magazin szerkesztőségében (1051 Budapest, Hercegprímás utca 10.). Itt jegyezzük meg, hogy a LUPE Magazin korábbi számaiban már közöltünk néhány részletet a könyvből.

(A Szerk.)

Kiegészítő információk