Nagyon sikeres volt a három napos Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok

Jó volt a gondolat, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata ezúttal összefogott egy közös összművészeti fesztivál szervezésére. A három napos forgatag eredményei magukért beszélnek. A fesztivál egyértelműen nagy sikerrel zajlott Pécsett a Zsolnay Negyedben és a Kodály Központban.

A látogatók 70 százaléka Pécs és környékéről, valamint Baranya városaiból érkeztek, de az ország távolabbi pontjairól is jelentős számban fogadott érdeklődőket a fesztivál. Több száz külföldről érkező vendég, valamint az itt tanuló egyetemisták közül is sokan élvezték a nagyszabású rendezvény szerteágazó programjait.

 

Május 1-2-3-án a Zsolnay Negyed látogatószáma csúcsokat döntött: a 23 000 fesztiválozó közül a napközbeni gyerek- és családi programokat mintegy 15 000 vendég élvezte, az esti koncertek többsége teltházzal zajlott, több mint 8000 fesztiválozó részvételével. Külön kiemelendő, hogy a Zsolnay Negyed állandó kiállításait (Gyugyi gyűjtemény, Rózsaszín kiállítás, Család- és gyártörténeti kiállítás, Zsolnay Mauzóleum) kiugróan sokan, 5000-en tekintették meg a hosszú hétvége alatt, kimagasló látogatószámot hozott a Labor Interaktív Varázstér is.

Bebizonyosodott, a nagyrészt ipari műemlékekből álló Zsolnay Negyedben ilyen méretű rendezvényt is biztonságosan és magas színvonalon lehet lebonyolítani.

A környező lakosság pihenését megpróbálták minden tekintetben óvni a rendezők, külön figyeltek a hangterhelés határértéken belül tartására és a Zsolnay Negyed környékét is rendben tartották. A lakosság részéről nem érkezett bejelentés, sokan közülük részt vettek a fesztivál programjain.

A három nap alatt legnagyobb sikere többek között a katalán művész, Joan Rovira által létrehozott kinetikus játszótérnek, a Sosemvolt Állatkert kreatív kézműves foglalkozásnak, a Kerámia Festödének, az előadások közül a Zsolnay Szalonnak, a Füge Produkció és Dumaszínház közös előadásának, a Háy Come Beck című programnak, a Medence Csoport régi Zsolnay molinókat felhasználó táskavarró körének, az Amadinda, Presser Gábor és Karácsony János közös jubileumi koncertjének és például a Halott Pénz, az Anna & the Barbies vagy a Supernem teltházas esti bulijainak volt.

A fesztivál utolsó napján ugyan az időjárás nem volt kegyes a résztvevőkhöz, de mivel majd’ minden programnak volt esőhelyszíne, fennakadást az eső és vihar sem okozott, a 110 program közül csak négy maradt el.  A napközben még kellemes időben megteltek a családi programok, majd a sárga jelzés és a Baranyában időnként előforduló jégeső ellenére folyamatosan érkeztek a látogatók a Negyedbe. Este a Mary Popkids, a Random Trip fergeteges koncertet adott, Manu Delago, aki méltán a London Symphony Orchestra szólistája és Björk dobosa, szintén lenyűgöző előadásban részesítette a közönséget. Remekül szórakoztak a fiatalok Ivan&the Parazol, a Carbonfools koncertjein, valamint a két német DJ, a Milk&Sugar estjén is. A koncertek különleges, magas színvonalú fény- és hangtechnikával párosultak, ennek köszönhetően a műemlék épületek még érdekesebb arcukat mutatták meg ismét a fényfestések által.

A három nap nemcsak a szórakozásról szólt, a tematikus napoknak köszönhetően a résztvevők a pályaválasztásról, az egészséges életről is tájékoztatást kaphattak, a PTE egyetemistái egy nagy teherautónyi tartós élelmiszert is gyűjtöttek, amelyet a Vöröskeresztnek adtak át és véradó napot is tartottak a szervezők. A hangulatos, egyedi portékákat kínáló Zsolnay Kézműves Piacon a Szemem Fénye Alapítvány is helyet kapott, ahol adományokat gyűjtött a beteg gyerekeket ápoló Dói Háznak.

Az összehangolt és sikeres munkáért köszönet jár a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. munkatársainak, a PTE EHÖK egyetemista szervezőinek és a Pécsi Est Cafe-nak. A siker köszönhető továbbá a Global hang- és fénytechnikának, a Vesper Hostess szolgálatnak, a Zsolnay Negyed boltosainak, vendéglátósainak, valamint a városból kitelepülő vendéglátóhelyek - a Nappali, a SZOBA és az Est Café - legénységének, a fesztiválon dolgozó hallgatóknak, önkénteseknek, és természetesen a szponzoroknak és a médiának.  A rendezők nemcsak a résztvevők biztonságára, de komfortérzetére is külön figyelmet fordítottak.

Egy kis ráadással köszönték meg a szervezők a fesztivál kitartó látogatóinak a részvételt: a plusz 1 napon a Kodály Központban a Római vakáció örök klasszikusa volt látható Pelsőczí Réka rendezésében Cole Porter dalaival és olyan szereplőkkel, mint Balla Eszter, Hernádi Judit, Fekete Ernő, Szikszai Rémusz, Cseh Judit, Márton András, Nagy Dániel Viktor és Puskás Péter. A Zsolnay Negyed E78-as termében Basse Danse néven volt látható a több neves elismerést begyűjtött improvizatív táncos-zenés előadás.

www.zsolnayfesztival.hu

facebook.com/zsolnayfestival

Kiegészítő információk