Kutatók Éjszakája az Iparművészeti Múzeumban

Idén újra szervez szakmai programokat az Iparművészeti Múzeum a Kutatók Éjszakájára.

 

Szeptember 30-án 16 órától óránként kezdődnek az előadások és tárlatvezetések az Üllői úti főépület Üvegcsarnokában és Könyvtárában. A programokhoz kapcsolódóan a Színekre hangolva és a Bringológia című kiállítás is megtekinthető lesz.


 

PROGRAMOK


16:00 | Lánc-szemek - múzeumpedagógiai foglalkozás
Tudod mi a méltányos kereskedelem, az upcycling design vagy a szociális design? Egyáltalán mi a design? Ezekre és ezekhez hasonló aktuális kérdésekre keressük a választ, a Bringológia című kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai program során, melyre szeretettel várunk minden, kerékpár rajongó 12-16 éves fiatalt!

17:00 | SZÍNERŐSSÉG - Szakmai tárlatvezetés a Színekre hangolva című kiállításban
A látogatók látványos, különleges és – szó szerint – fénylőn ragyogó kerámia- és üvegtárgyakkal ismerkedhetnek meg. A tárlatvezetésen fluoreszkáló uránüvegek, kelet-ázsiai eredetű és színjátszó eosinmázakkal borított tárgyak kerülnek bemutatásra. A vezetést tartja: Novák Piroska muzeológus

18:00 | Nincs akadály! – A velocipész, a dizájner és a handbike versenyző találkozása a muzeológussal
Mitől jobb egy egyedileg gyártott kerekesszék vagy bicikli? Hogy jut eszébe egy fiatal dizájnernek, hogy triciklit tervezzen mozgáskorlátozottak számára? Miért kezd valaki speciális járműveket gyártani fogyatékkal élőknek? Milyen út vezet kerekesszékkel a maratonig és az Oscar-díj jelölésig? Hogy nézett ki, és miként működött a kerekesszék őse? Ilyen és hasonló kérdésekre kapunk választ a Közlekedési Múzeum és az Iparművészeti Múzeum Bringológia kiállításához kapcsolódó program keretében a Kutatók Éjszakáján.
Akadálymentes történet. Hídvégi János, a Közlekedési Múzeum muzeológusa rövid történeti összefoglalója a kerekesszék történetéről
Sikerek két keréken. Fenyvesi Zoltán, handbike versenyző, a Tiszta szívvel című film (Till Attila, 2015) főszereplőjének személyes beszámolója a New York Maratonon és a Berlin Maratonon való részvételéről és a hétköznapokban tapasztaltakról.
Inspiráló problémák. Túri Tamás, a MOME Formatervezés tanszékének hallgatója mozgáskorlátorzottak számára tervezett tricikli prototípusának bemutatója.
Kraft, egyedi, személyre szabott gyártás. Frank Antal, velocipész, a Briganti nevű vállalkozás vezetője hajtányainak bemutatója.
Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetést Horváth Judit, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn Osztályának vezetője moderálja.
A Bringológia című kiállítás a program közben és után is megtekinthető.

19:00 | Múzeumi műtárgyak, amelyekhez nemcsak szabad hozzányúlni, hanem kell is – igaz, csak kesztyűben. Muzeális könyvek kutatása a digitalizáció korában.
A forrásértékű régi könyvek jelentős része már elérhető az interneten, de nagyon sok még csak vár a digitalizálásra. Hogyan befolyásolja a digitalizáció a kutatás módszereit? Mely digitalizálatlan művek iránt mutatkozik nagyobb felhasználói érdeklődés? Milyenek az internetről jól ismert művek eredetijei? A webről jól ismert művek mellett számos elfelejtett, de figyelmet érdemlő különleges kiadványt is bemutatunk az érdeklődőknek az Iparművészeti Múzeum Könyvtárában. Prékopa Ágnes előadása

20:00 | Zsolnay pyrogránit az Iparművészeti Múzeum épületén
A 120 évvel ezelőtt átadott épületet tervezője, Lechner Ödön kerámiába burkolva álmodta meg. Az Iparművészeti Múzeum épületének homlokzatait, a bejárati előcsarnok oldalfalait, annak mennyezetét, valamint lépcsőkorlátját, továbbá attika díszeit, tetőgerinc elemeit és csúcsdíszeit, a kupolát záró lanternát és a kupola körül álló allegorikus szobrokat a pécsi Zsolnay gyár pyrogránit üzeme kivitelezte. A hatalmas mennyiségű kerámiaelem szállítására 1896. január hónapban szerződött le az építtető és Zsolnay Vilmos. A szűkre szabott határidő megkövetelte, hogy ugyanannak az évnek október havára az összes elemet leszállítsák. A feszített munkatempó is oka lehet annak, hogy az épület 1896. október 25-i átadása óta számos probléma merült fel a különböző pyrogránit elemek kapcsán. Cseréjük, pótlásuk nem egyszer vált szükségessé. Ráadásul a történelem alakulása is komoly károkat okozott. A közeljövőben megindul a múzeum nagyrekonstrukciója. Ennek kapcsán járjuk körül az épület pyrogránit elemeinek mai állapotát a múlt eseményeinek tükrében. Hajtó Kornélia főrestaurátor előadása

Minden program ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció:

http://www.kutatokejszakaja.hu/2016/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=297

Kiegészítő információk