Szentendrei Tavaszi Fesztivál 2019. március 8–31.

A Szentendrei Tavaszi Fesztivál 

FŐBB HELYSZÍNEI (2019. március 831.)


❶ Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színházterme (Pátriárka u. 7.) Fedett tér, helyre szóló jegyek.
❷ Városháza díszterme (Városház tér 3.) Fedett tér, helyfoglalás érkezési sorrendben.
❸ Dunaparti Művelődési Ház – Barlang (Duna korzó 18.) Fedett tér, helyfoglalás érkezési sorrendben.
❹ Vujicsics Tihamér Zeneiskola (Duna korzó 24.) Fedett tér, helyfoglalás érkezési sorrendben. 


 INFORMÁCIÓ, SZERVEZÉS

Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft.
2000 Szentendre, Duna korzó 18.
Tel.: +36 26 312 657, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
web: szentendreitavaszifesztival.hu,
szentendreiteatrum.huszentendreprogram.hu

MÁRCIUS 14. CSÜTÖRTÖK 20:00

Dunaparti Művelődési Ház – Barlang (Duna korzó 18.)
OTT VAN A NYELVED HEGYÉN...IRODALMI (K)ŐRJÁRAT A BARLANGBAN
Zenés irodalmi est Kollár-Klemencz Lászlóval
Laci szólólemezein (Ember a fán, Legesleges, Rengeteg) zenéjével és szövegeivel alapvetően a természetben mélyül el és keresi a sokszor elfeledett tiszta, egyszerű kapcsolatot ember és a teremtett természet között, valamint ember és teremtett természete között olyan hozzáállással, ami szembe mer nézni a valósággal, mégis meggyőződéssel hisz az ideákban.
A próza kerek egészet alkot a zenével, hiszen a Miért távolodnak a dolgok? és A műanyag kerti székek élete novellái is „természet-írások”. Főhősei a természet közelében élnek, gyönyörködnek a létben, hogy milyen sokfélék vagyunk, látják, milyen egyszerűen szép dolog a vágy, a hűség. Az estet Posta Marianna moderálja.
Az előadás hossza: 70 perc
Belépő: 1000 Ft


MÁRCIUS 16. SZOMBAT 20:00

Dunaparti Művelődési Ház – Barlang (Duna korzó 18.)
N.O.M. (RUS), TUDÓSOK, BLUE TIPS KONCERT
Egy szédületes, súlyos és kacagtató este az orosz és magyar underground kiválóságaival.
Az estet a szentendrei kötődésű Blue Tips zenekar koncertje nyitja meg. A N.O.M. Szentpétervár legrégibb és legnevesebb underground kultuszzenekara. A Nemhivatalos Ifjúsági Szervezet (Nyeformalnaja Organizacija Malagyózsi) néven 1987-ben alakult együttes és művészcsoport iróniával, humorral, vulgaritással és totális művészettel figuráz ki mindent, aminek köze van az elnyomáshoz, a fogyasztáshoz, a giccshez és a középszerhez. A N.O.M. zenéjében, filmjeiben és színházi produkcióiban orosz tradicionális dallamok ötvöződnek a rock, a progresszív zene és az opera elemeivel, vásári komédiákkal, Brechttel.
A kortárs orosz zenész-művészcsoport honi megfelelője a Tudósok.
A Szentendréhez több mint három évtizede zenei, képzőművészeti, baráti és más szálakkal kötődő együttes ezen az estén új lemezét mutatja be. A friss és frappáns számok ezúttal is görbe tükröt tartanak elénk, így mutatják be világunkat, ezúttal mint az Egoisták Világtalálkozóját.
A tánc, a megdöbbenés és a kacagás garantált!
Belépő: 1500 Ft


MÁRCIUS 17. VASÁRNAP 18:00

Református Gimnázium kápolnája (Áprily tér 5.)
KAROSI BÁLINT ORGONAESTJE
Karosi Bálint (New York) nemzetközileg ismert és elismert koncertező orgonaművész, zeneszerző, karmester, a Nemzetközi Bach verseny első helyezettje, a Miami Nemzetközi Orgonaverseny nyertese. Jelenleg a Szent Péter-templom zenei vezetője New Yorkban. Zeneszerzőként is igen aktív, műveit számos zenekar előadta, mint például a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Yale Filharmonikusok stb.)
A belépés díjtalan
Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.


MÁRCIUS. 22. PÉNTEK 19.00

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színházterme (Pátriárka u. 7.)
TAVASZI SZÉL VIZET ÁRASZT
A Kortárs & Balett Tánccsoport Szentendre - Diótörő Balettiskola és a Szentendrei Kulturális Központ közös táncelőadása
Alkotók:
Stefanovics Anna
Kósa Zsófia
Gyúró Tamás
Varga Renáta
Hogyan fejezhető ki táncban a tavasz egyszerre lágy és erőteljes vibrálása, a hosszú várakozás, majd ébredés? Megjeleníthető-e a színpadon a víz áramlóan éltető, megtisztító ereje?
A pezsdítő tavasz érkezése, a víz végtelen energiája elevenedik meg a koreográfiákban a klasszikus balett és a modern kortárs tánc stíluselemeivel. Az est célja bemutatni a szívvel-lélekkel együtt táncoló, alkotó fiatalokat, a Kortárs & Balett Tánccsoportot, amely a modern és kortárs táncművészetet jelenleg egyedülállóként képviseli Szentendrén.
Időtartam: 90 perc, két felvonásban, egy szünettel
Belépőjegy: 1500 Ft


MÁRCIUS 30. SZOMBAT 19:00

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színházterme (Pátriárka u. 7.)
A FALU
A Szentendre Táncegyüttes és a Szentendrei Kulturális Központ bemutatója
Gyökereink a mélybe nyúlnak. A falu zárt, hagyományőrző közössége szövetkezett a természettel, melyhez elszakíthatatlan kötelékek fűzik. Ott ideje volt az éneknek, a táncnak, a születésnek és a meghalásnak...Óriás gyermekek apáik, nagyapáik válláról szemlélték a világot.
Mi is ezt a régről jövő tudást szeretnénk közvetíteni az ő segítségükkel... táncban, muzsikában megmutatva újonnan készülő műsorunkban.
A Falu a Magyar falu és a Falusi színek folytatásaként kerül bemutatásra a Szentendre Táncegyüttes előadásában.
Rendező, koreográfus: Kocsis Enikő és Fitos Dezső
Belépő: 2500 Ft


MÁRCIUS 31. VASÁRNAP 17:00

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színházterme (Pátriárka u. 7.)
PRESSER GÁBOR - SZTEVANOVITY DUSÁN: A PADLÁS
Félig mese, félig musical
A Parlando Színház Kulturális Egyesület előadása
Ezen a padláson – ég és Föld között – minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Egy fiatal tudós megszállottan dolgozik szuperintelligens számítógépén, és különféle titokzatos számításokat végez, de nyugalmát és munkáját állandóan megzavarják különféle halandó és halhatatlan lények...
A Parlando Színház társulata A padlás című musicallel a XXII. Scherzo-n 2018-ban, Békéscsabán a szakmai zsűri aranyminősítése és 2. díja mellett számos elismerésben részesült.
2 óra 20 perc két felvonásban, egy szünettel
Belépő: 1500 Ft


MANK
Műhely Galéria (Fő tér 20.)
Szentendrei Régi Művésztelep (Bogdányi út 51.)
TAVASZI MEGÚJULÁS -izgalmas programok a MANK szervezésében
A szentendrei Fő téren a Tavaszi Fesztivál keretén belül nyílik meg a MANK új kiállítóhelye, a megújult Műhely Galéria. Rendhagyó tárlatvezetésekkel, izgalmas programokkal és friss alkotásokkal várják az idelátogatókat. A Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában pedig közös élményfestésen, gyermekprogramokon és műterem-látogatásokon vehetnek részt az érdeklődők.
A művészetpedagógiai foglalkozások iránt érdeklődők és az iskolai csoportok jelentkezését a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen várják.


MÁRCIUS 18-24.

BACH MINDENKINEK FESZTIVÁL
2019-ben ötödik alkalommal ünnepeljük Johann Sebastian Bach születésnapját a Bach Mindenkinek Fesztivállal, azaz koncertekkel aluljárókban, tereken, templomokban, hangversenytermekben. Hét nap, amikor a Kárpát-medence több mint 250 helyszínén, mindenhol Bach szól. A Bach Mindenkinek Fesztivál célkitűzése, hogy a klasszikus zene valóban mindenkihez eljusson. Ezért inspirálják a szervezők a neves fellépő művészeket és lelkes amatőröket az általános koncert-szokásoktól eltérő, meglepő helyszíneken és különleges elemekkel kiegészülve megszólaló koncertek tartására is. A fesztivál sokszínű koncertkínálata, egyedi programjai, ismeretterjesztő előadásai a koncertekhez szokott közönség számára is új oldaláról mutatja be a barokk korszakot és a klasszikus kultúrát.
A fesztivál minden koncertje ingyenes!
bachmindenkinek.hu
FB: bachmindenkinek

Kovács Zalán László
fesztiváligazgató, tubaművész


MÁRCIUS 19. KEDD 19:30

Dunaparti Művelődési Ház – Barlang
(Duna korzó 18.)
BACH SZÁZÖTVEN ÁRNYALATA Citera jazzklub bemutatója, Dömény Krisztián előadóművész és barátai közreműködésével
Johann Sebastian Bach olyan géniusz, aki egyszerre tudott ihletként szolgálni Mozartnak, Stingnek vagy a Beatlesnek!
De mik azok a titkok, személyes történetek, melyekről csak a zenetudósok szoktak beszélgetni a tudományos intézetek folyosóin? Milyen volt Bach, amikor befejezte az arra a napra tartogatott utolsó ütemet?
A géniuszra úgy emlékezünk, hogy ezeket a történeteket elevenítjük fel és darabjait új hangszerelésekben szólaltatjuk meg.
A belépés díjtalan
Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.


MÁRCIUS 20. SZERDA 17:00

Szamos Marcipán Múzeum és Cukrászda Klimt Terme (Dumtsa Jenő u. 14.)
BACH, SAKK ÉS MARCIPÁN
Szimultán sakkbajnokság marcipán sakkal, Bach muzsikájára, Verseghi-Nagy Miklós polgármesterrel a Szentendrei Teátrum és a Szamos Marcipán együttműködésében.
Gordonkán közreműködik: Négyessy Katalin.
Hogyan kötődik egymáshoz Johann Sebastian Bach művészete, az egyik legismertebb édesség, a marcipán és a legintellektuálisabb sport, a sakk?
Erre válaszol a különleges esemény, ahol a barokk hangszeres polifónia csúcspontját jelentő Bach mélyen intellektuális művei társulnak az elmét leginkább próbára tévő szellemi sporttal és a csábító finomsággal.
A versenyre jelentkező senior sakkozók Verseghi-Nagy Miklóssal, Szentendre város polgármesterével állhatnak ki a nemes megmérettetésre. Miközben pedig a követ¬kező lépéseken gondolkoznak, vagy a már leütött sakkfigurákat majszolgatják, Négyessy Katalin gordonkaművész játékában gyönyörködhetnek, aki Bach gordonkaműveinek legjavát szólaltatja meg a sak¬kot és a művészeteket pártoló szentendrei Szamos Marcipán Múzeum és Cukrászda Klimt Termében.
A belépés díjtalan
Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.


MÁRCIUS 21. CSÜTÖRTÖK 18:00

Vujicsics Tihamér Zeneiskola (Duna korzó 24.)
ÖRÖKKÉVALÓ BACH
„Bach örökkévalósága ellenére közeli és hozzánk tartozó. Nélküle a zenetörténet egészen máshogy alakult volna... Hozzánk tartozik, és legalább arra az időre, míg őt hallgatjuk, mi is jobban egymáshoz tartozunk. Belső zarándoklat. Minél beljebb kerülünk Bach zenei világába, annál tágasabbnak érezzük, és valami lényegeset tudunk meg önmagunkról és a világról.“
Fassang László orgonaművész
Fellépnek: a zeneiskola művésztanárai.
A koncert hossza: 60 perc
A belépés díjtalan
Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.


MÁRCIUS 19. KEDD ÉS 21. CSÜTÖRTÖK

Szentendre belvárosa
BACH FLASHMOB SZENTENDRÉN
A Musica Beata Kórussal és a Musicantus Gyermekkarral
A Vujicsics Tihamér Zeneiskola énekkara és a Musica Beata Vegyeskar tagjai a Bach Mindenkinek Fesztivál hete alatt váratlanul, szokatlan helyszíneken bukkannak fel, és Bach koráljaival, kantátarészleteivel közös éneklésre is invitálják a hallgatóságot. Karvezetőjük Bokorné Forró Ágnes, a zeneiskola szolfézs tanszakvezető tanára, aki egy nagy kóruscsaládban, a Szentendrei Református Kórus karvezetőjeként is szeretettel neveli az ifjú muzsikusokat a boldogító éneklésre.


MÁRCIUS 22. PÉNTEK 14:00

AE Bizottság tér (1. számú Posta előtti tér)
MAGYAR HONVÉDSÉG ALTISZTI AKADÉMIA HELYŐRSÉGI ZENEKARÁNAK KONCERTJE
A Pro Urbe-díjas zenekar konzervatóriumi, főiskolai, egyetemi végzettségű zenészekből áll. Karmestere: Rixer Krisztián őrnagy, karmester-helyettes: Grünvald László hadnagy. Rendszeres résztvevők a hazai és nemzetközi katonazenekari fesztiválokon és a „BIG BAND” avatott művelői is egyben.


MÁRCIUS 22. PÉNTEK 17:00

Evangélikus templom (Luther tér 1.)
ZENÉS ÁHÍTAT
Egyházzenei hangverseny
Johann Sebastian Bach egyházzenéjének megértése és hallgatása egyszerre gazdagít. Az evangélikus egyház zenei géniusza születésének 334. évfordulója alkalmából a szentendrei evangélikus templom ad helyet a Bach művészetéről szóló előadásnak, valamint a templom új hangszerén megszólaló orgonaműveknek. A felcsendülő vokális műveket a Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének hallgatói adják elő.
A belépés díjtalan
Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.


MÁRCIUS 23. SZOMBAT 18:00

Városháza díszterem (Városház tér 3.)
SZVITEK ÉS OPERÁK BACH KORÁBÓL
A Divertimento Kamarazenekar hangversenye: vetítéssel és ismertetéssel egybekötött koncert
Szólisták:
Belováry Beatrix – fuvola
Tímár Tímea – szoprán
Balogh Eszter – mezzoszoprán
A koncert házigazdája és karmestere – Bolyky Zoltán
A zenekar fenntartója a Hegyvidéki Önkormányzat
Elhangzanak: J. S. Bach, H. Purcell, G. F. Händelés C. W. Gluck művei.
A Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával működő Divertimento Kamarazenekar ismét izgalmas koncerttel színesíti Szentendre tavaszi programjait:
ezúttal J. S. Bach népszerű h-moll szvitjével nyitják hangversenyüket, majd olyan barokk operák nyomába erednek, melyek valamiképp az antik világ mítoszaihoz kapcsolódnak.
Éljük át együtt, miként harcol Orfeusz az alvilág erőivel, milyen sugallatot kap Aeneas, a trójaiak vezére, Dido szerelme!
A belépés díjtalan
Helyfoglalás az érkezés sorrendjében.


MÁRCIUS 24. VASÁRNAP 18:00

Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színházterme (Pátriárka u. 7.)
BACH MINDENKINEK FESZTIVÁL ZÁRÓKONCERT
A Bach Mindenkinek Fesztivál záróeseményén olyan együttesek játszanak, amelyek a 21. század embere számára is megmutatják J. S. Bach örök érvényű művészetét.
A program háziasszonya: Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője, a Bach mindenkinek idei arca

Laár Janka és Grimaldi Giulio Benedek duó
Műsor: J. S. Bach: h-moll szvit (Menüett és Badinerie)
Felkészítő tanárok: Gaál Natália és Laárné Szaniszló Éva

Savaria Barokk Zenekar műsora
A historikus zenei élet egyik legkiemelkedőbb magyar együttese, a Savaria Barokk Zenekar J. S. Bach korába vezet minket vissza. Korhű hangszereken mutatják be a műveket.
Vezényel: Németh Pál, Liszt-díjas karmester
Műsor:
Öffne dich – ária a 61. kantátából
G-dúr triószonáta I. II. tétel
Lass, o Fürst der Cherubinen – ária a 130. kantátából
Et misericordia – duett a Magnificatból
G-dúr triószonáta III. IV. tétel
Gloria Patri – duett a 191. kantátából
Közreműködők:
Ducza Nóra, Bojta Zsuzsanna, Kéringer László – énekMűvészeti vezető: Németh Pál Liszt-díjas

Versek Bachtól, és Bachról Pilinszkytől
Közreműködik: Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, érdemes művész

Jazzation acapella együttes műsora
Az est második felében a magyar könnyűzenei élet világszerte talán legismertebb acapella jazz formációja, a Jazzation érkezik hozzánk, hogy bemutassa, hogyan épült be Bach zenéje a 20. és a 21. század modern zenéjébe. (Bojta Zsuzsanna)
Az együttes tagjai: Várallyay Katus, Bolyki Sára,
Kanizsa Gina, Fábián Attila, Homor Máté
A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
Regisztráció kizárólag online,a szentendre.jegy.hu oldalon, a 0 Ft-os jegy megvásárlásával.

 

JEGYVÁSÁRLÁS

Tourinform Iroda Szentendre
(2000 Szentendre, Dumtsa Jenő u. 22.)
Telefon: +3626 317 965; +3626 317 966, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Nyitva: hétfőtől vasárnapig, 10-18 óráig
OTP SZÉP-kártyát, illetve a Szentendrei
Kulturális Központ Belépőjegy utalványát elfogadják.
Budapesten és vidéken: az Interticket partnerirodáiban
Online: szentendre.jegy.hu, szentendreiteatrum.jegy.hu
A helyszíneken: a programok kezdése előtt 1 órával

KÖZLEKEDÉS
Utolsó HÉV Budapest felé: 23:33,
péntek és szombat: 23:52

 

JEGYFOGLALÁS ÉS VISSZAVÁLTÁS
Rendszerünk a foglalásokat maximum egy hetes jegyátvételi határidővel rögzíti, és az előadás előtt 48 órával törli azokat. A megvásárolt jegyeket – megtartott előadás esetén – nem áll módunkban cserélni, visszaváltani. A jegyek visszaváltására kizárólag az esetleges programlemondás, elmaradt előadás esetén van lehetőség, a lemondott programot követő 14 napon belül, a vásárlás helyszínén. Az online vásárolt jegyek árát ezekben az esetekben a bank külön kérés nélkül visszautalja.
További információk: www.szentendreitavaszifesztival.hu

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Kiegészítő információk