GUILLERMO KAHLO KIÁLLÍTÁS A MŰCSARNOKBAN

A Frida Kahlo országa, Guillermo Kahlo mexikói fényképei című kiállítás a Műcsarnokban június 21. és szeptember 22. között tekinthető meg.

• A Mexikói Nagykövetség és a Műcsarnok párhuzamos programokat szerveznek a nyári szezon alatt Budapest látogatói számára.

A Mexikói Nagykövetség a Mexikói Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökséggel (AMEXCID) karöltve örömmel jelentette be, hogy a Műcsarnokban “Frida Országa, Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái” címmel június 21-től szeptember 22-ig kiállítás nyílt. A kiállítás a II. Építészeti Nemzeti Szalon keretében látogatható és az elmúlt századelő monumentális mexikói építkezéseiről is hírt ad. A kiállítás megnyitóján Szegő György DLA a Műcsarnok művészeti igazgatója, majd David Nájera Mexikó Magyarországi Nagykövete mondott köszöntőt. Ezt követően Bánki Éva író, irodalomtörténész nyitotta meg a kiállítást. Zenei közreműködő Manuel Betancourt Camino és Csáki András volt.


 Guillermo Kahlo (1871-1941), (született: Carl Wilhelm Kahlo Kaufmann; Pforzheim, Németország), hajón érkezett Mexikóba 1890-ben, Veracruz kikötőjébe. 1898-ban feleségül vette Matilde Calderónt, akitől négy gyermeke született, köztük a világhírű mexikói festőnő, Frida Kahlo. Miután kiépítette rangos fotográfiai karrierjét, Mexikó kormánya 1904-ben azzal bízta meg, hogy elkészítse a nyilvános és állami felügyeletek alatt levő épületek fényképészeti leltárát, köztük a reformháborúban elkobzott egyházakét is (1858-1861).

"A kiállítás, amelynek kurátora Dr. Medve Mihály, több, mint 70 képből áll, ezek nagy része az eredeti képek reprodukciója, amelyek a tekintélyes mexikói vállalkozó Ricardo B. Salinas Pliego egyedülálló Kahlo-fotóanyagából kerültek ki (www.ricardosalinas.com), és amelyeket az ő Arte & Cultura Grupo Salinas kulturális projektje segítségével tudunk bemutatni. A kiállítás több személyes képet is tartalmaz, betekintést engedve Guillermo Kahlo családi környezetébe, amelyek Cristina Kahlo fotóművész magángyűjteményéből származnak."

A Mexikói Nagykövetség és a Műcsarnok a kiállítással párhuzamosan több rendezvényt is szervez, amelyek a nyári szezonban Budapest látogatói számára vonzó kulturális kínálatot jelentenek. A következő ilyen esemény június 22-én a Múzeumok Éjszakája keretében kerül megrendezésre, és amely az UNESCO által a szellemi kulturális örökség listájára felkerülő Mariachik előadás lesz.


Ez a művészeti kiállítás, a magyar és mexikói kulturális intézmények közötti együttműködést mutatja, és a két ország kulturális párbeszédét erősíti. Mexikó Nagykövetsége aktívan támogatja Mexikó és a mexikói művészek kulturális jelenlétét Magyarországon, Közép-Európa egyik legfontosabb művészeti körét.

A Nagykövetség intézményi háttere és az AMEXCID támogatásával létrejövő a Frida országa, Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái kiállítás a Mexikói Kormány kulturális diplomáciai politikájának részét képezi, a Külügyminisztérium segítségével.

Kiegészítő információk