Közép-Kelet Európa első karbonsemleges nyomdagépe került beüzemelésre a Folprint Zöldnyomdában

Magyarország első zöldnyomdája újabb jelentős beruházást hajtott végre a nyomdatermékek környezetbarát gyártása érdekében. 

Az új fejlesztés egy Heidelberg SX 74 nyomdagép, amelynek különlegessége, hogy karbon­semleges tanúsítvánnyal rendelkezik.


 

A Heidelberg, a világ vezető nyomdagépgyára, a gép előállítása során 101 tonna CO2-t bocsátott ki, melynek semlegesítésére – Natur Office klímapartnerén keresztül – 0,51 hektár erdőt telepített a nyugat-afrikai Togoban. Az erdősítés során kiültetett fák mennyiségénél figyelembe veszik az esetleges erdőtüzek és a kártevők pusztítását is, így a projektben kiültetett fák teljes mértékben, vagy azt meghaladóan tudják semlegesíteni a kibocsátott CO2 mennyiséget.

A beruházás a magyar állam és az Európai Unió fejlesztési pályázatának segítségével valósult meg.

Az új nyomdagép szorosan illeszkedik Magyarország első zöldnyomdájának gyártási rendjébe. A Zöldnyomda vegyszermentes technológiákkal, megújuló erdőkből származó alapanyagokra készíti el ügyfelei nyomtatványait. www.folprintnyomda.hu/Zold-nyomda 

A környezeti fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kap a vállalatok működésében. A papíralapú kommunikáció a zöldnyomda segítségével úgy váltható környezetbaráttá, hogy ez a vállalatoknak ne kerüljön többe. A mai gazdasági helyzetben nem könnyű tenni a környezetünkért. A „zöldnyomtatás” vonzó alternatíva és sikeresen alkalmazható megoldás annak érdekében, hogy a vállalati működés környezeti szempontból is fenntartható maradjon.
A zöldnyomtatást választó vállalati ügyfelek száma a 2011. évi 100-ról 2012-re 180-ra nőtt.

 Az új nyomdagép sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatójára 2013. március 7-én került sor. A sajtó képviselői mellett elfogadta a nyomda meghívását a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságtervezési Osztályának képviselője, és a XI. kerületi Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztálya is. Beszédet mondott Margul Jürgen úr a Heidelberg nyomdagépgyár magyarországi igazgatója. Az eseményen részt vettek a Folprint Zöldnyomda vállalati partnereinek képviselői. Az ünnepségen bemutatták a környezetbarát nyomdatermék készítésének lépéseit, és az új karbonsemleges gépen is készültek „zöld” kiadványok.

Kiegészítő információk