KódVilág - design pályázat

KódVilág

A vonalkódokkal és 2D kódokkal foglalkozó hazai szabványszervezet, a GS1 Magyarország fennállásának 30. évfordulója alkalmából KódVilág elnevezésű design pályázatot hirdet képző- és iparművészek, művészhallgató, designerek és minden más érdeklődő számára.


 

A nonprofit szervezet célja, hogy kreatív műalkotásokon keresztül mutassa be a vonalkód és 2D kód technológiát, ami nem csak az üzleti életben, de a mindennapokban is egyre fontosabb szerepet kap. A vonalkódok és 2D-s társaik üzenetét ugyanis ma már mi, hétköznapi emberek is könnyedén megfejthetjük mobil eszközeink segítségével. A GS1 Magyarország hisz abban, hogy a jövő még számos olyan azonosítási lehetőséget tartogat, amire ma még nem is gondolnánk. Ezért is kell a kódokat ismernünk és látnunk... hiszen a kód örök.

 

A pályázat témája:

A „KódVilág” bemutatása – a vonalkódokra és 2D kódokra jellemző csíkos-kockás motívumok kreatív alkalmazásával egy egyedi tervezésű alkotáson. A tematika vonatkozásában irányadónak tekinthetők a következő megközelítések:

  • ▪ KódVilág és Ember
  • ▪ KódVilág és Természet
  • ▪ KódVilág és Tárgyak

Beadási határidő:

2014. október 26.

A pályázat feltétele:

A pályázaton bárki indulhat, aki elmúlt 16 éves és akit megihlet az azonosítási kódok csíkos és kockás világa, és úgy érzi, ezt kellő kreativitással meg is tudja jeleníteni egy alkotásban, legyen az festmény, grafika, szobor, használati tárgy, ruha, fotó vagy akár videófilm.

Jelentkezés: 

A pályázatra való jelentkezés feltétele az online regisztráció az alábbi oldalon, valamint az elkészült pályaművet bemutató fotó vagy videó benyújtása a határidőig. Ezt követően a zsűri által a második fordulóba válogatott pályaműveket 2014. november 3-7. között kell eljuttatni a GS1 Magyarország székházába (1139 Budapest, Fáy utca 1/B., munkanapokon 9-16 óra között).

 

A pályamű tartalma: 

• Kész műalkotás, melynek mérete nem haladja meg a 180cm-t. Indokolt esetben elfogadunk igényesen kidolgozott vázlatokat vagy 3D-s látványterveket is (például ha a megadottnál nagyobb a mű, vagy ha rendkívül költséges lenne a kivitelezése). 
• Kitöltött és aláírt jelentkezési lap

Vonalkód – a „csíkos”

A vonalkód nem más, mint párhuzamos vonalak és közök sora, mely az alatta lévő egyedi azonosító szám számjegyeit kódolja. A kód által hordozott információt a különböző vastagságú, világos és sötét közök és vonalak meghatározott váltakozása fejezi ki. A vonalkód jelképek leolvasása segíti és gyorsítja a pontos információ áramlást, ezáltal védi a terméket és a fogyasztót, átláthatóvá teszi a kereskedelmi folyamatokat. A vonalkód a kereskedelemben 40 éve van jelen, a világon elsőként egy amerikai szupermarketben egy Wrigley’s rágógumin lévő kódot olvastak le, 1974. június 26-án. Azóta a bolti eladások nélkülözhetetlen részévé vált, naponta 5 milliárd pittyentés jelzi a vonalkódok használatát.

 

2D kód – a „kockás”

A kétdimenziós kódok, amilyen a DataMátrix és QR-kód, külsőre is eltérnek a vonalkódtól, hiszen nem lineáris vonalakból, hanem négyzetekből állnak. Ezek a modern azonosítók a hagyományos vonalkódokhoz képest sokkal több adatot képesek tárolni, így alkalmazási területük is szélesebb. A 2D kód az okostelefonoknak köszönhetően terjedt el tömegesen, ma már a hétköznapi emberek is gyakran használják. A 2D kódot az okostelefonokkal leolvasva azonnal eljuthatunk egy weboldalra, megnyithatunk videót, képeket, interaktív módon juthatunk többletinformációhoz, például egy múzeumban kiállított tárgyról, vagy felhasználhatunk kuponokat a vásárláskor, de alkalmazhatjuk akár névjegyként is.

Kapcsolat:

Szendőfi Bori

Telefon: +36 30 962 5783

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Szosznyák Vince, művészeti tanácsadó

Telefon: +36 30 335 6992

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  

Támogatással, szponzorációval kapcsolatban:

Burányi Zsófia

Marketing és PR menedzser

Telefon: +36 30 575 2203

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kiegészítő információk