A Metsä Board nagy teherbírású karton és papír termékei

Metsä Board – a Metsä Csoport tagja


A Metsä Csoport egy felelősen gondolkodó erdőipari cégcsoport, ami olyan termékeket gyárt, melyek az emberek mindennapi életének részét képezik és elkötelezett a fenntartható gazdálkodás mellett. A Metsä Csoport csúcsminőségű termékeket állít elő, elsősorban megújuló forrásból származó északi fafajtákból. A csoport a következő területeken tevékenykedik: Metsä Tissue – háztartási papíráruk és sütőpapírok; Metsä Board – karton és papír; Metsä Fibre – cellulóz; Metsä Wood – fa termékek;  Metsä Forest – erdőgazdálkodás. 2013-ban a Metsä Csoport forgalma elérte a 4,9 millárd eurót és a vállalat jelenleg körülbelül 11 000 embert foglalkoztat. A Metsä Csoport anyavállalata a Metsäliitto Cooperative, ami 123 000 erdőtulajdonos közös tulajdona. 


Metsä Board 

A Metsä Board Európa vezető hajlított dobozkarton gyártója és a világ legnagyobb mázolt hullámkarton alappapír, White Top Kraftliner beszállítója a csomagolóipar számára. Egyben fontos papírgyártó is, de a cég jelenlegi stratégiájának egyik célja a papír üzletág elhagyása, a jövőben teljes mértékben a karton szegmensre koncentrálva. 
Az üzletág éves forgalma 2 milliárd euró körül van. A Metsä Board 3100 alkalmazottat foglalkoztat és három európai országban kilenc üzemben folyik a termelés.

A Metsä Board nagy teherbírású karton és papír termékei
A Metsä Board termékeket úgy tervezték, hogy használatukkal a vevők kreatívabbá váljanak és hatékonyabb legyen termelésük. Termékek:
Hajlított dobozkartonok: Avanta Prima, Carta Allura, Carta Dedica, Carta Elega, Carta Integra, Carta Solida, Simcote,Tako.
Linerek: Kemiart Graph+, Kemiart Lite+, Kemiart Ultra, Kemiart Brite, Modo Northern Light, Carta Selecta.
Alaptapéta: Cresta
Öntött mázolt címke papírok, csomagolási és grafikai kartonok: Chromolux, Zanlabel

A Metsä Board termékei a mindennapi élet részét képezik
A Metsä Board termékek végfelhasználói területei közé tartozik az élelmiszer- és italgyártás, a fogyasztási cikkek, az egészségügyi és kozmetikai termékek, illetve a cigarettagyártás. Általános csomagoló és grafikai alkalmazásokhoz is remekül felhasználhatók, ahol a kiváló minőség és a vonzó megjelenés alapvető fontosságúak.

A Metsä Board Európa legnagyobb hajtogatott doboz alapkarton előállítója
Termelési kapacitását tekintve a Metsä Board a legnagyobb hajtogatott dobozkarton (FBB) gyártó Európában, 34%-kos piaci részesedéssel. Utána következik a Stora Enso 25%-kal, majd a Mayr-Meinhof 13%-kal, az International Paper 8%-kal, a Cascades 6%-kal és a Holmen/Iggesund 8%-kos piaci részesedéssel.

Termelési egységek
A Metsä Board kartongyártó üzemei:
Finnország Simpele, Äänekoski, Kyro (Kyrökoski), Tako (Tampere), Kemi
Németország: Gohrsmühle (Bergisch Gladbach)
Papír és cellulózgyárak:
Svédország: Husum
Finnország: Joutseno, Kaskinen

Jövőbeni fejlesztések:
A Metsä Board 170 millió eurót fektet egy új hajtogatott doboz alapkarton gyártó gépsor megvásárlásába, a svédországi Husumban található üzem számára. Ha majd teljes termelési kapacitását eléri 2016-ban, évi 400 000 tonna termék előállítására lesz képes. A husumi papírgyártás 2017-ben megszűnik. Ugyanakkor az alapkarton gyártás 300 000 tonnával emelkedik majd 2018-ig Husumban. 
Annak érdekében, hogy a németországi Gohrsmühle-ben található gyár veszteségeit csökkentse, a Metsä Board célja, hogy a 2015-ös év során az üzemet értékesíti. Amennyiben ez nem sikerül, más intézkedések segítségével fogja a vállalat a veszteségeket csökkenteni. 
A Metsä Board társvállalata, a Metsä Fibre azt tervezi, hogy biotermék gyárat épít a most Finnországban, Äänekoskiban termelő papírgyár helyett. Ez az üzem termelési kapacitását hozzávetőlegesen 800 000 tonnával növeli majd, a 2017-es évvel kezdődően. A Metsä Board tulajdonosi hányada jelenleg a Metsä Fibre-ben 24,9%.

Globális jelenlét és támogatás
A Metsä Board központja Finnországban található, de értékesítési hálózata 30 országot fed le és más országokban is vannak ügynökei, a globális értékesítés és támogatás biztosítása érdekében.

 A Metsä Board stratégiájának sarokkövei 

Friss, nyomon követhető erdei rostok északi erdőkből – ez a Metsä Board termelésének megújuló erőforrása. A Metsä Board elkötelezett amellett, hogy kizárólag fenntartható erdőgazdálkodásból származó fát használ a gyártáshoz, és a vállalat által kartongyártáshoz használt fa több mint 80%-ka tanúsítvánnyal rendelkező forrásból származik. 
Önfenntartó rostfelhasználás és know-how: a Metsä Board rostellátás szempontjából önfenntartó, nem függ a piaci rostkínálattól, így garantálva az általa gyártott karton termékek folyamatosan megbízható, magas minőségét.
Biztonságos, könnyű kartonok: a friss erdei rostok tiszták, mikroba szintjük alacsony és összetételük pontosan ismert, ezáltal garantálva, hogy használatuk biztonságos élelmiszer és egyéb érzékeny termékek esetében is. Mivel elsődlegesen felhasznált termékekről van szó, a friss erdei rostok hosszabb ideig használhatók és nagyobb terhelést bírnak, ezáltal lehetővé téve könnyű, de nagy szilárdságú kartonok előállítását. 
Csökkentett környezeti hatás: a könnyített súlyú csomagolóanyag előállításához kevesebb nyersanyagra van szükség, rövidebb a feldolgozási idő és kevesebb víz és energia elég hozzá. Kisebb súlyuk miatt az egész ellátási láncban a termékek szállítása is könnyebb, valamint kevesebb hulladék keletkezik a kartonok életciklusának végén. A Metsä Board szintén elkötelezett CO2-kibocsátása csökkentése mellett és célja a fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentése is.

A Metsä Board úttörő szerepet játszik a termékek súlyának csökkentésében
A Metsä Board nagy összegeket fektetett a papírmassza termelés fejlesztésébe és a kartongyártásba, hogy karton termékei tömegét azok szilárdságának megtartása mellett csökkentse. Az 1990-es években 5%-kal csökkent a termékek súlya, a 2000-es években szintén 5%-kos volt a csökkenés, míg az elmúlt évtizedben 3.5%-kal lettek könnyebbek a termékek. 
A kartonok kisebb súlyának köszönhetően 30%-kal több kartondoboz állítható elő egy tonnányi alapanyagból. Egy másik szempontból vizsgálva ugyanezt, 50 000 ív Simcote karton gyártásához csak 5,1 tonna alapanyagra van szükség, míg egy átlagos hajlított doboz alapkartonnál (FBB) 5,6 tonna az anyagigény, SBS karton esetében már 6,6 tonna kell és 7,9 tonna szükséges újrahasznosított karton esetében (WLC). Az újrahasznosított rost felhasználása miatt a WLC átlagosan még nehezebb is, mivel az újrahasznosított rost minősége romlik és nagyobb mennyiség felhasználására van szükség.

Beindult a termékellátási szolgáltatás
Annak érdekében, hogy a vevők mindig a megfelelő kartont kapják meg a megfelelő időben, 2014 tavaszán a Metsä Board beindította új Termékellátási Szolgáltatását. Ez átfogóan kezeli a kiszállítást, a készlet és ellátási igényeket, a vevők igényeinek maximális figyelembe vételével. Minden vevőrendelés átfutási idejét, tervezését, előrejelzését és egyedi igényeit figyelembe veszi az új rendszer, így téve lehetővé a legköltséghatékonyabb ajánlat megtételét.

A Metsä Board Csomagolási Szolgáltatások
A Metsä Board Csomagolási Szolgáltatások (korábban: IBP – Integrált Márka Csomagolás) célja a globális márkaérték és a márka sikerességének növelése azáltal, hogy fenntartható, biztonságos és innovatív csomagolási megoldásokat kínál. A Metsä Board Csomagolási Szolgáltatások teljes körű szolgáltatást kínálnak, a kezdeti csomagolási igények koordinálástól kezdve a kutatáson át a tesztelésig, illetve a strukturális és grafikai tervezésig.

Új termékek 2013-2014-ben 
2013 szeptembere óta a Metsä Board három új karton termékkel jelent meg a piacon: a Carta Allura egy hajlított dobozkarton luxuscsomagolásokhoz, a Carta Dedica egy új élelmiszercsomagoló karton, míg a Modo Northern Light egy teljesen fehérített liner, mikrohullám karton termékekhez és hagyományos hullámkarton megoldásokhoz.

Carta Allura: kifejezetten luxuscélú végfelhasználásra került kifejlesztésre. Kivételes simaság jellemzi, ezáltal ideális fólialamináláshoz, magasfényű lakkborítás felviteléhez és egyéb speciális hatások megvalósításához. Magas fehérsége és vonzó vizuális megjelenése lehetővé teszi hogy tökéletes benyomást keltsen prémium termékek csomagolásaként. A Carta Allura ideális választás parfümök, kozmetikai cikkek, csúcsprémium élelmiszerek és italok csomagolására, valamint grafikai alkalmazásokhoz. 
A Carta Allura könnyű, de mégis erős, tonnánként több doboz készíthető belőle és gyártása fenntartható. Egyenletesen magas minőségének és szilárdságának köszönhetően a gyártási folyamat zökkenőmentes. Hátoldala is mázolt, így garantálva hogy a doboz belseje is kiváló minőséget képvisel.

Carta Dedica: fejlesztése során a gyorsan növekvő élelmiszerszerviz ipar speciális igényeit tartották szem előtt. Mivel élelmiszerrel való érintkezés szempontjából biztonságos és tökéletesen formálható, a Carta Dedica ideális papírpoharak, tányérok, tálcák, dobozok gyártásához, csakúgy, mint általános élelmiszercsomagolási megoldásokhoz. Mivel megújuló forrásból származó friss rostokból készül, könnyedén újrahasznosítható – ezáltal kevesebb hulladék is termelődik. 
A karton két változatban elérhető, az egyik mázolt, a prémium nyomdatermékek készítéséhez, a másik pedig mázolatlan, természetesebb megjelenést kínálva. A Carta Dedica extrudálható vagy diszperziós réteggel vonható be, amennyiben különleges záró tulajdonságokra van szükség. Hard-sized alapkarton, formatartó és erős csomagolás, amely szilárdságát akkor is megőrzi, ha folyadékokkal vagy nedves élelmiszerekkel érintkezik, vagy esetleg kondenzációnak van kitéve. Remek futási tulajdonságokkal rendelkezik konvertálás és nyomtatás során, egyenletes és kimagasló minőségének köszönhetően. 
A Carta Dedica tanúsítványai igazolják, hogy a csomagolás bírja az élelmiszerrel történő közvetlen érintkezést, ami rendkívül fontos manapság, amikor megnőttek a biztonsággal kapcsolatos elvárások; a csomagolás íz-és szagsemleges. Ideális többféle elvitelre („on the go”) csomagolt élelmiszerhez, mint például a fagylalt, pékáruk, sütemények, szendvicsek és wrapek, valamint meleg, hideg és hűtött italokhoz. Optikai fehérítő (OBA) nélkül készül.

Modo Northern Light: teljesen fehérített, könnyített súlyú, mázolatlan liner, melyet rendkívüli fehérség jellemez és egyaránt ideális mikrohullámú karton termékekhez és hagyományos hullámkarton csomagolási megoldásokhoz. Alkalmas arra, hogy közvetlenül érintkezzen élelmiszerrel és egyéb érzékeny termékekkel. 
Létezik kétszer mázolt változata is: a Modo Northern Light Litho speciálisan litho-laminálásra lett kifejlesztve, de használható egyéb offset alkalmazásokhoz is, míg a Modo Northern Light Flexo flexo előnyomtatáshoz ajánlott.

A Modo Northern Light alacsony grammsúlyokban is elérhető, grammsúlytartománya 80-160 g/m2, fényes fehér árnyalatú, így megfelelő mikrohullámú dobozokhoz, például parfümök, kozmetikai és egészségügyi termékek, valamint mobil eszközök csomagolásához.

Hullámlemez gyártása során alacsony a „washboarding” hatás. Sűrűségének köszönhetően alig hullámosodik és tökéletes nyomtathatósági tulajdonságokkal bír. Használható hullámlemez felső és hátsó rétegeként, valamint középrétegként (fluting) is.

Image Link
http://databank.metsagroup.com/?cart=4184-beedkjdajk&l=EN

Kiegészítő információk