A Metsä Board kartongyártó fejlesztései

 

A Metsä Board Európa vezető hajlított dobozkarton gyártója és a világ legnagyobb mázolt hullámkarton alappapírja, a White Top Kraftliner beszállítója a csomagolóipar számára. Egyben fontos papírgyártó, de a cég jelenlegi stratégiájának egyik célja a papír-üzletág elhagyása, a jövőben teljes mértékben a kartonszegmensre koncentrálva.


 Metsä Board – a Metsä Csoport tagja


A fenntartható gazdálkodás mellett elkötelezett erdőipari vállalat, a Metsä Csoport az emberek mindennapi életének részét képező termékeket gyárt. A Metsä Csoport kiváló minőségű termékeket állít elő, elsősorban megújuló forrásból származó északi fafajtákból. A csoport a következő területeken tevékenykedik: Metsä Tissue – háztartási papíráruk és sütőpapírok; Metsä Board – karton és papír (az üzletág éves forgalma kétmilliárd euró körül van. A Metsä Board háromezer-egyszáz alkalmazottat foglalkoztat, és három európai országban kilenc üzemben folyik a termelés.); Metsä Fibre – cellulóz; Metsä Wood – fatermékek; Metsä Forest – erdőgazdálkodás. A Metsä Csoport forgalma 2013-ban elérte a 4,9 milliárd eurót, és a vállalat jelenleg körülbelül tizenegyezer embert foglalkoztat.
Termelési kapacitását tekintve a Metsä Board a legnagyobb hajtogatott dobozkarton (FBB) gyártó Európában, 34%-os piaci részesedéssel. Utána következik a Stora Enso 25%-kal, majd a Mayr-Meinhof 13%-kal, az International Paper 8%-kal, a Cascades 6%-kal és a Holmen/Iggesund 8%-os piaci részesedéssel.


A Metsä Board nagy teherbírású karton- és papírtermékeit úgy tervezték, hogy használatukkal a vevők kreatívabbá váljanak, és a termelésük hatékonyabb legyen.

A termékek:
– hajlított dobozkartonok: Avanta Prima, Carta Allura, Carta Dedica, Carta Elega, Carta Integra, Carta Solida, Simcote, Tako;
– linerek: Kemiart Graph+, Kemiart Lite+, Kemiart Ultra, Kemiart Brite, Modo Northern Light, Carta Selecta;
– alaptapéta: Cresta;
– öntött mázolt címkepapírok, csomagolási és grafikai kartonok: Chromolux, Zanlabel.

A Metsä Board termékei a mindennapi élet részét képezik. A termékek végfelhasználói területei közé tartozik az élelmiszer- és italgyártás, a fogyasztási cikkek, az egészségügyi és kozmetikai termékek előállítása, illetve a cigarettagyártás.

A Metsä Board kartongyártó üzemei:
– Finnország: Simpele, Äänekoski, Kyro (Kyrökoski), Tako (Tampere), Kemi;
– Németország: Gohrsmühle (Bergisch Gladbach).

Papír- és cellulózgyárak:
– Svédország: Husum;
– Finnország: Joutseno, Kaskinen.

Jövőbeni fejlesztések:
A Metsä Board 170 millió eurót fektet egy új hajtogatott doboz alapkarton gyártó gépsor megvásárlásába, a svédországi Husumban található üzem számára. Ha majd teljes termelési kapacitását eléri 2016-ban, évi 400 ezer tonna termék előállítására lesz képes. A husumi papírgyártás 2017-ben megszűnik.
Annak érdekében, hogy a németországi Gohrsmühle-ben található gyár veszteségeit csökkentse, a Metsä Board célja, hogy a 2015-ös év során az üzemet értékesítse. Amennyiben ez nem sikerül, akkor más intézkedések segítségével fogja a vállalat a veszteségeket csökkenteni.

A Metsä Board stratégiájának sarokkövei
Friss, nyomon követhető erdei rostok az északi erdőkből – ez a Metsä Board termelésének megújuló erőforrása. A Metsä Board kizárólag fenntartható erdőgazdálkodásból származó fát használ a gyártáshoz, és a vállalat által kartongyártáshoz használt fa több mint 80%-a tanúsítvánnyal rendelkező forrásból származik.

A Metsä Board úttörő szerepet játszik a termékek súlyának csökkentésében
A Metsä Board nagy összegeket fektetett a papírmassza-termelés fejlesztésébe és a kartongyártásba, hogy kartontermékei tömegét azok szilárdságának megtartása mellett csökkentse. Az 1990-es években 5%-kal csökkent a termékek súlya, a 2000-es években szintén 5%-os volt a csökkenés, míg az elmúlt évtizedben 3,5%-kal lettek könnyebbek a termékek.
A kartonok kisebb súlyának köszönhetően 30%-kal több kartondoboz állítható elő egytonnányi alapanyagból. Egy másik szempontból vizsgálva ugyanezt, 50 ezer ív Simcote karton gyártásához csak 5,1 tonna alapanyagra van szükség, míg egy átlagos hajlított doboz alapkartonnál (FBB) 5,6 tonna az anyagigény, SBS karton esetében már 6,6 tonna kell, és 7,9 tonna szükséges az újrahasznosított karton esetében (WLC).

A Metsä Board Csomagolási Szolgáltatások
A Metsä Board Csomagolási Szolgáltatások (korábban: IBP – Integrált Márka Csomagolás) célja a globális márkaérték és a márka sikerességének növelése azáltal, hogy fenntartható, biztonságos és innovatív csomagolási megoldásokat kínál. A Metsä Board Csomagolási Szolgáltatások teljes körű szolgáltatást kínálnak, a kezdeti csomagolási igények koordinálástól kezdve a kutatáson át a tesztelésig, illetve a strukturális és grafikai tervezésig.

Új termékek 2013–2014-ben
A Metsä Board 2013 szeptembere óta három új kartontermékkel jelent meg a piacon: a Carta Allura egy hajlított dobozkarton luxuscsomagolásokhoz, a Carta Dedica egy új élelmiszer-csomagoló karton, míg a Modo Northern Light egy teljesen fehérített liner, mikrohullám karton termékekhez és hagyományos hullámkarton megoldásokhoz.
Carta Allura: kifejezetten luxuscélú végfelhasználásra fejlesztették ki. Kivételes simaság jellemzi, ezáltal ideális fólialamináláshoz, magasfényű lakkborítás felviteléhez és egyéb speciális hatások megvalósításához. A Carta Allura ideális választás a parfümök, kozmetikai cikkek, csúcsprémium élelmiszerek és italok csomagolására, valamint grafikai alkalmazásokhoz.
Carta Dedica: fejlesztése során a gyorsan növekvő élelmiszerszerviz-ipar speciális igényeit tartották szem előtt. Mivel élelmiszerrel való érintkezés szempontjából biztonságos és tökéletesen formálható, a Carta Dedica ideális papírpoharak, tányérok, tálcák, dobozok gyártásához, csakúgy, mint általános élelmiszer-csomagolási megoldásokhoz. A Carta Dedica extrudálható vagy diszperziós réteggel vonható be, amennyiben különleges záró tulajdonságokra van szükség. A Carta Dedica tanúsítványai igazolják, hogy a csomagolás bírja az élelmiszerrel történő közvetlen érintkezést. Optikai fehérítő (OBA) nélkül készül.
Modo Northern Light: teljesen fehérített, könnyített súlyú, mázolatlan liner, amelyet rendkívüli fehérség jellemez, és egyaránt megfelelő mikrohullámúkarton-termékekhez és hagyományos hullámkarton csomagolási megoldásokhoz. Alkalmas arra, hogy közvetlenül érintkezzen élelmiszerrel és egyéb érzékeny termékekkel. Létezik kétszer mázolt változata is: a Modo Northern Light Litho speciálisan litho-laminálásra lett kifejlesztve, de használható egyéb ofszetalkalmazásokhoz, míg a Modo Northern Light Flexo flexo előnyomtatáshoz ajánlott. A Modo Northern Light alacsony grammsúlyokban is elérhető, grammsúlytartománya 80–160 g/m2, fényes fehér árnyalatú, így megfelelő mikrohullámú dobozokhoz, például parfümök, kozmetikai és egészségügyi termékek, valamint mobil eszközök csomagolásához.

 

 

Kiegészítő információk