A könyvpiac sajátosságai, avagy ofszet- vs. volumenizált papírok

A papírválasztás dilemmája: Pamo papírok

Nem lehet elég alkalommal hallatni a hangunkat a papírválasztás megszokott rutinja ellen, hiszen a volumenizált papírok terén mind a műnyomó, mind az ofszetpapírok palettája mellett sajátos igényekre szabott, széles választék várja a felhasználókat. Posztós István, a Budapest Papír Kft. könyv- és fatartalmú papírok menedzsere lapunknak elmondta: a kiadványokat a nyomat és a papír harmóniája teszi különlegessé. 


 

A könyvpiacot az utóbbi években a digitális nyomtatási technológia élénkítette. A hagyományos könyvnyomtatási eljárások mellett hazánkban a piacot jellemző alacsony példányszám segítette a digitális nyomdák előretörését. Másrészt a tengerentúlon honos, úgynevezett igény szerinti nyomtatás is fokozatosan teret hódít. Ez olyan kiadókat, illetve nyomdákat jelent, amelyek internetes rendelés nyomán képesek akár egy-egy példányt is kinyomtatni egy adott könyvből. Ugyanakkor a különböző nyomtatott kiadványoknak az elektronikus eszközök ellenében is harcolniuk kell a fennmaradásukért. A sajnálatos közhiedelem cáfolataként hozzátéve: mind archiválás szempontjából, mind alapanyagában – és ennek révén újrahasznosíthatóságában – a papír „áll nyerésre”: gondoljunk csak a szabályozott erdőgazdálkodást tanúsító FSC vagy PEFC védjegyekre, amelyeket a szakma már jól ismer. A szakember szerint aggodalomra nincs ok – még sokáig egymás mellett, párhuzamosan olvasunk papíralapú és e-könyveket.

Köztudott, hogy a hazai olvasási szokások példaértékűek; nálunk még mindig komoly ajándéknak számít a könyv. Feltehetően a magas könyvárak miatt azonban elsősorban Európában a könyvtárhasználatban vagyunk kiemelkedőek (Dánia mellett, ahol az ok egészen más természetű: ott az adófizetők előszeretettel használják a létrehozott közösségi intézményeket). Így ma Magyarországon összességében enyhén csökkenő tendenciával mintegy évi 60 milliárd forintos könyvpiacról beszélhetünk. A gyermekkönyvek most jobban fogynak, a szakkönyvek kiadása viszont gyengélkedik. A szépirodalmi művek, gyermek és ifjúsági könyvek kb. 15-20%-a százaléka készül hagyományos könyvpapírra, ez hozzávetőlegesen 5-6 ezer tonnás mennyiség felhasználását jelenti. A Budapest Papírnál ez mindössze két termékcsoportban ölt testet: a svéd Holmen Book és a német Pamo volumenizált könyvpapír-családokban.

Ami ez utóbbit illeti, a papír-nagykereskedő cég két éve foglalkozik újra a régi-új márka forgalmazásával, miután az 1868-ban alapított és 2008-ban az Arctic Paper tulajdonába került, évi 120 ezer tonna kapacitású mochenwangeni gyár választéktisztítását követően a Pamo fatartalmú volumenizált papírok szűkített termékpalettája gyártásilag és forgalmazás szempontjából is kezelhetőbb. Ezek név szerint: Life (amely 27 százalék hulladékpapírt tartalmaz), Classic, Bulky, Spezial, amely a Budapest Papír raktárkészletből jelentős mennyiségben és választékban lehívható, Super White, Art és Sky (kisebb mennyiségben szintén raktáron).

Ezeknek a volumenizált papíroknak a felülete szembeötlően eltér az ofszetpapírokétól: érdesebb, ezért másként töri meg a fényt, mint a simított, optikai fehérítővel kezelt anyagoké. Jellegzetes krémszínükről, illetve kékesfehér árnyalataikról könnyen felismerhetők. Az ilyen papírra nyomtatott szövegeket akár neonfénynél is a szemünket kímélve tudjuk olvasni. Maga a laza szerkezetsűrűség, a volumenizált jelleg (a Pamo papírok volumenitása 1,5 és 2,2 közé esik, míg a négyzetmétertömegük 50 és 100 g/m2 közötti) tervezhetővé teszi a gerincvastagságot. Ez azért fontos, mert így a megrendelő, illetve a kiadó alkalmazkodni tud a kézirat hosszához.

Egyes felsőbb kategóriájú termékeket (Pamo Art, Pamo Sky Plus ) felületileg enyvezettek annak érdekében, hogy bővítsék a felhasználási körüket, konkrétan a vékony mázréteg által kiválóan alkalmasak lesznek színes nyomatokhoz és képekhez, vagy hogy az ofszetgépeken futtatva (amikre eredetileg kifejlesztették őket) ne „porosodjanak”, azaz a laza papírszerkezetből ne szakadjanak ki rostok. A kellemes tapintás ez esetben is magas opacitással társul.

A Pamo család valamennyi tagja környezetbarát, FSC-tanúsítvánnyal is bír.

Az értékesítés során rendszerint nemcsak az ofszetpapírokkal való – fent részletezett – esztétikai-minőségi összevetés, hanem természetesen az ártényező is kulcskérdés.

Erről Posztós István a következőket mondta: a volumenizált papírok árszínvonala hasonló a ofszetekéhez, legfeljebb kicsit alacsonyabb, vagy magasabb, attól függően melyik minőségi kategóriából választunk, ugyanakkor a belőlük készített kiadványok tömege kisebb, ami előnyösen hat akár a szállítási-postázási költségekre, akár a felhasználásra, amennyiben tankönyvekről, jegyzetekről van szó.

Varga Violetta

 

 

 

 

Előnyös digitális felhasználás

Az eredetileg ofszetgépekre kifejlesztett Pamo papírok jól megállják a helyüket a digitális nyomdagépeken: sem a papírtovábbítással, sem a toner tapadásával nincsenek gondok. A Budapest Papír az Océ és a Canon együttműködésével élesben tesztelt termékeiből álló digitális katalógusába így a Pamo család is bekerülhetett. Az Océ Digitális Könyvpályázat idei irodalmi különdíjasa, Nádasdy Ádám: Take down his particulars című munkája a Corvina Kiadó gondozásában Pamo papírra készült, és kétszázötven példányban jelent meg a Budapest Papír támogatásával.

 

 

 

 

PAMO SPEZIAL

 

Pamo Spezial krémszínű, fatartalmú könyvnyomópapír. Az alaptípuson kívül rendelhető FSC és PEFC tanúsítvánnyal is.

 

Pamo Spezial 1.5

 

Grammsúlyválaszték g/m2 :                50       60         70       80       90     100c

 

Opacitás (%):                                       86       90         92       94       95       97

 

Vastagság (µm)                                    75       90       105     120     135     150

 

Volumenitás (vastagság/grammsúly)    1.5

 

Fehérség (ISO R457/D65,%)                76

 

 

Pamo Spezial 1.8

 

Grammsúlyválaszték g/m2 :                     60       70       80       90     100c

 

Opacitás (%):                                          90       92       94       95       97

 

Vastagság (µm)                                      108     126     144     162     180

 

Volumenitás (vastagság/grammsúly)      1.8

 

Fehérség (ISO R457/D65,%)                  76

 

 

Pamo Spezial 2.0

 

Grammsúlyválaszték g/m2 :                    60       70       80       90     100c

 

Opacitás (%):                                         90       92       94       95       97

 

Vastagság (µm)                                    120     140     160     180     200

 

Volumenitás (vastagság/grammsúly)    1.5

 

Fehérség (ISO R457/D65,%)                  76

 

c: Nem standard termék

Kiegészítő információk