A REVIVE termékcsalád

Budapest Papír Kft.: Minden papír környezetbarát

A Budapest Papír Kft. papír-nagykereskedő vállalkozásként elkötelezett aziránt, hogy az ökoszempontok érvényesülésének zászlóvivője legyen a környezetvédelemért és a fenntartható fejlődésért folytatott hazai szemléletváltásban. A környezettudatosabb papírfelhasználók köre nagyon lassan, de kezd gyarapodni Magyarországon is, ám az értékesített mennyiség üzletileg még nem átütő erejű – osztotta meg magazinunk olvasóival a Revive termékcsaláddal kapcsolatos gondolatait Szlatki Ferenc, a cég beszerzési vezetője.


 – Több felmérés is kimutatta, hogy digitalizálódó világunkban, ahol az elektronikus üzenetek gyorsaságához nem fér kétség, még mindig a papír számít a leghatékonyabb üzenetközvetítő médiumnak, mert az általa hordozott tartalom jobban rögzül a befogadóban. A papírválasztás klasszikus szempontjai körében (mit kíván üzenni a nyomat, milyen élettartamra készül, milyen eszközökkel állítják elő) azonban egyre hangsúlyosabban szerepel a megbízónak a környezethez fűződő viszonyát firtató kérdésre adott válasza – szögezte le Szlatki Ferenc.

 

– A papír ellen évtizedek óta folytatott kampány túlhaladottnak tekinthető, hiszen tudjuk: a másfél évszázada létező felelős erdőgazdálkodás megfelelőképpen szabályozza a fafelhasználói kérdéseket; a papírfákat például éppen azért ültetik, hogy alapanyag készüljön belőlük. A környezetbarát megközelítés kulcsa tehát nem abban rejlik, hogy kevesebb papírt használjunk fel, hanem hogy minél szélesebb körben oldjuk meg a hulladékként való visszagyűjtését, és állítsunk elő belőle újrahasznosított (recycling) papírt – amelyekből már-már ugyanolyan széles a kínálat a piacon, mint a szűzrostokat tartalmazókból.

 

Európában már nem, de idehaza még tartja magát az a téves közgondolkodás, hogy a prémiumminőséget (fehérséget, fényességet) csak az eredeti cellulózból előállított papír biztosíthatja, a környezetbarátnak nevezett papír – amely pejoratív felhangú hulladékból, nem mellesleg hatalmas értékből és óriási hozzáadott értékkel készül – pedig csak szürke és rossz minőségű lehet. Valójában minden papír környezetbarát, hiszen az alapanyag-termeléstől a termékgyártáson keresztül a kiépített és működtetett visszaforgatási rendszerig ellenőrzött azok teljes életciklusa. Ha tehát környezettudatosan állunk a papírválasztás kérdéséhez, akkor vagy FSC/PEFC-tanúsítással rendelkező papírra voksolunk, vagy eleve újrahasznosított terméket vásárolunk.

 

Amit fontos tisztázni, hogy az utóbbi papírtípust választva a belbecs mellett a külcsín iránti elvárásainkból sem kell alább adnunk. A PaperlinX által forgalmazott Revive márka lényegében azt a palettát nyújtja, amely a mázolatlan szürkétől a fényes fehérig széles spektrumot fog át, azaz megoldható általa a papírhulladék eredetmegjelenítése éppen úgy, mint amennyire felhasználható igényes nyomatokhoz. Ami az összetételt illeti, 100 százalékban (Revive Natural Pure) és – kifejezetten fogyasztói igényre – 75, illetve 50 százalékban hulladékrostot tartalmazó változatok is készülnek belőle, az utóbbiak természetesen könnyebben mázolhatók. A ma ismert korszerű nyomdafestékekkel, -technológiákkal a mázolt recycling termékek – a famentes prémiumpapírokhoz hasonlatosan – képesebb nyomatokat adnak (Lásd keretes anyagunkat. – A Szerk.).

 

A gyártó piacvezető márkája ma egyértelműen ott sikeresebb, ahol a társadalom környezettudatosabb: az Egyesült Királyságban a Revive a legismertebb újrahasznosított papír, és például Németországban is számottevően elterjedt. A márka éppen bővülés előtt áll: az elkövetkező időszakban boríték- és fénymásolópapírt is piacra dobnak. Az ökotrend lassan begyűrűzik Magyarországra, és meggyőződésem, hogy hosszabb távon hazánkban is markánsabb lesz a Revive felhasználása – zárta a tájékoztatást Szlatki Ferenc.

 

Varga Violetta 


 

A teljes Revive-sorozat

 

A Revive 50 termékcsalád tagjai fele-fele arányban tartalmaznak papírhulladékból származó és eredeti rostot, küllemük mégis a szűzrostos papír megjelenését idézik, így nem kell lejjebb adni a nyomtatási minőség igényéből. A Revive 50 White Silk ideális papír a környezettudatos felelősség és a költségvetési szempontok kiegyensúlyozására. Kivételes áttetszőség és fényesség jellemzi, csakúgy, mint a Revive 50 White Gloss terméket, amelynek érdekessége, hogy minőségi paraméterei maradéktalanul kielégítik az angol királyi postaszolgálat (Royal Mail) fenntarthatósági programjának követelményeit. A Revive 50 White Offset papírnak a gazdaságosságát lehet kiemelni, hiszen elsősorban költségérzékeny munkákra alkalmas.

 

A Revive 75család White Silk és White Silk Board tagjai legalább 75 százalékban tartalmaznak újrahasznosított rostot. Felhasználási körük kiterjed az éves jelentésektől a tagsági és névjegykártyákon keresztül étlapokig, naptárakig és könyvborítókig.

 

A Revive 100család a legnépesebb: a zászlóshajónak tekintett, presztízsmunkákra alkalmas White Silk és White Gloss, a famentes termékek fehérségét idéző White Offset, a kiváló áttetszőségi tulajdonságokkal bíró, mázolatlan Premium White Uncoated, valamint az újrahasznosított papír küllemű és kedvező árú Natural Silk és Natural Gloss kivitelben készül.

 

A Revive Naturalmárka is 100 százalékban újrahasznosított rostokból épül fel. Mindennapos egyszínű nyomtatásra és másolásra alkalmas irodai körülmények között, legideálisabb faxpapírnak és belső használatra.

 

Szintén irodai használatra szánják a teljes egészében hulladékpapírból előállított és klórmentesen fehérített Everyday terméket, ám fehérségénél és tökéletes futtathatóságánál fogva igényes nyomatokhoz és másoláshoz is ajánlja a gyártó, beleértve az egyszínes fényképnyomatokat és a tintasugaras nyomtatók használatát.

 

Az irodai körben maradva a 100 százalékban recycling Businesskimagasló fehérségi és fényességi tulajdonságainál és a színes nyomatokra alkalmazhatóságánál fogva elsősorban cégek külső kommunikációjára szánt termék.

 

Az Egyesült Királyságban már elérhető, Magyarországon éppen bevezetés előtt áll az FSC-tanúsított, kiváló fehérségű Envelopes család, amely lehetővé teszi, hogy az üzenetközvetítés során ne kelljen alább adni a környezetbarát követelményekből. Háromféle méretben gyártják, akár ablakos kivitelben is.

 

Forrás: www.revivepaper.co.uk

 

Környezeti bizonyítvány

 

A Revive márkát jegyző PaperlinX a közelmúltban jelentette be együttműködési megállapodását a mázoltpapír-gyártó olasz Burgo céggel. Az FSC-tanúsított mázolt recycling papírok gloss és silk kivitelben készülnek; széles mérettartományban érhetők el, 90–350 g/m2 közötti négyzetmétertömegben. A fejlesztések folyamatosan arra irányulnak, hogy ne csak hagyományos, hanem digitális nyomtatásra is alkalmasak legyenek, ezért a nyomtathatósági és a futtathatósági tulajdonságokat is sikerül javítani. Mind a márkagazda PaperlinX, mind az együttműködő Burgo elkötelezett az ökoszempontok, azaz a gyártófolyamatok alacsony energia- és vízfelhasználása, illetve szén-dioxid-kibocsátása vonatkozásában. A PaperlinX a mai napig 40 700 tonna szén-dioxid kibocsátását akadályozta meg (ami 9950 jármű éves emissziójával egyenértékű), és megvédett 835 futballpályányi veszélyeztetett esőerdőt, elősegítve ezzel az angol World Land Trust esőerdőket védő kezdeményezés eredményességét.

 

Kiegészítő információk